Page 145 - VERGİ İCRA
P. 145
1.2. Limited şirketlerin amme borçları
6183 Sayılı Kanunu’nun 35 inci maddesinde yapılan değişiklikle169 limited şirket ortaklarına, vazettikleri (koydukları) veya vaz’ını taahhüt ettikleri sermeye miktarı ile sınırlılık yerine daha geniş anlamda sermaye hisseleri oranında sorumluluk yüklenmiştir.
Aynı madde hükmünde yapılan bir diğer değişiklik ile de170 “Limited şirket ortakları şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulmalarıdır.
Limited şirket borçlarından sorumlu olan gerçek veya tüzel kişi ortaklar, 6183 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca amme borçlusu olup, bu Kanun hükümlerine göre takip edilecektir.
Amme borçlusu olarak 6183 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca limited şirket ortakları hakkında takibe geçilebilmesi için, Kanunun 54 ve müteakip maddelerine göre şirket hakkında yapılan takip muameleleri sonucunda amme alacağının şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması gerekmektedir.
Bu kapsamda limited şirketin tüzel kişiliğe yönelik takip ve tahsil süreci devam ederken limited şirket ortağının sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle limited şirket ortaklarının sorumluluğuna başvurulmadan önce alacaklı tahsil dairelerince Kanunun 3 üncü maddesinde yer alan tanımlardaki hususlar dikkate alınmak suretiyle yapılacak işlemlere dayanılarak amme alacağının şirketten tahsil edilememesi171 veya tahsil edilemeyeceğinin172 anlaşılması gerekmektedir.
Kanunun 35 inci maddesinde yapılan değişiklikler çerçevesinde limited şirket ortakları hakkında yapılacak takipte aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir.
a) Öncelikle şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda şirket ortaklarının kimler olduğu ve bu ortakların sermaye hisseleri; şirket ana sözleşmesi, ana sözleşme değişikliği veya pay de erindeki kayıtlardan tespit edilmelidir,
169 4369 Sayılı Kanunun 21 inci maddesi ile 29.07.1998 tarihinden geçerli olmak üzere
170 06.06.2008 tarihinden geçerli olmak üzere 5766 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile değişen ibare
171 Tahsil edilemeyen amme alacağı terimi (Md 3): “Amme borçlusunun bu Kanun hükümlerine göre yapılan mal varlığı araştırması sonucunda haczi kabil herhangi bir mal varlığının bulunmaması, haczedilen mal varlığının satılarak paraya çevrilmesine rağmen satış bedelinin amme alacağını karşılamaması gibi nedenlerle tahsil edilemeyen amme alacaklarını ifade eder.”
172 Tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağı terimi (Md. 3): “Amme borçlusunun haczedilen mal varlığına bu Kanun hükümlerine göre biçilen değerlerin amme alacağını karşılayamayacağının veya hakkında i as kararı verilen amme borçlusundan aranılan amme alacağının i as masasından tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması gibi nedenlerle tahsil dairelerince yürütülen takip muamelelerinin herhangi bir aşamasında amme borçlusundan tahsil edilemeyeceği ortaya çıkan amme alacaklarını olarak tanımlanmıştır.
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
129