Page 263 - VERGİ İCRA
P. 263
GECİKME ZAMMI 4.1.Genel olarak gecikme zammı
Amme alacaklarının hususi kanunlarında belirtilen zamanlarda ödenmesi önem arz eder. Ödeme, amme borcunun yasalara uygun surette yerine getirilmesidir. Mükellef isterse borcunu belli edilen zamanlardan önce ödeyebilir.
Vergi sistemimiz her kanun için ayrı ayrı ödeme zamanları belirlemiştir. Örneğin,
Katma Değer Vergisi takip eden 26 ıncı günü akşamına kadar ödenmesi gerekir. İşte bu
ödeme süresinin son günü amme alacağının vade günüdür.
246 İstanbul De erdarlığının 15.05.2001 tarih ve B.07.4.DEF.0.34.18/VUK-112 sayılı özelgesi
4. GECİKME ZAMMI
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
247
3.4.6.4. İ as halinde gecikme faizi hesaplanır mı?
6183 Sayılı Kanunun 52 inci maddesinde Gecikme Zammının tatbik müddeti açıklanmış olup amme alacağının tecilinde tecilin yapıldığı, i as halinde i asın açıldığı ve aciz halinde bu durumun sabit olduğu güne kadar müddettir demektedir. Bu tarihten sonra ise gecikme zammının hesaplanmayacağı kanuni zorunluluktur.
İ as halinde i asın açıldığı tarihten itibaren gecikme zammının hesaplanmayacağı açık iken 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 112 inci maddesine göre ise i as halinde gecikme faizinin uygulanıp uygulanmayacağı hususunda kanuni düzenleme yoktur.
213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 112’nci maddesinde; İkmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatların uzlaşma yoluyla kesinleşmesi halinde, uzlaşılan vergi miktarına, kendi vergi kanunlarında belirtilen ve tarhiyatın ilgili bulunduğu döneme ilişkin normal vade tarihinden itibaren uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında gecikme faizi uygulanması gerektiği belirtilmiş olup, anılan kanun maddesinde mükelle erin i ası durumunda gecikme faizinin i as kararına kadar hesaplanacağına dair herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 112’nci maddesinde ikmalen, re’sen ve idarece yapılan tarhiyatlarda verginin ait olduğu dönemin normal vade tarihinden verginin kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için gecikme faizi uygulanması öngörülmüş olup, anılan kanun maddesinde mükelle erin i ası durumunda gecikme faizinin i as kararına kadar hesaplanacağına dair herhangi bir hükme yer verilmemiştir. Bu nedenle; Takdir Komisyonu kararına göre matrah farkı çıkması halinde yapılacak tarhiyata uygulanacak gecikme faizinin normal vade tarihinden verginin kesinleştiği tarihe kadar hesaplanması gerekmektedir.246