Page 267 - VERGİ İCRA
P. 267

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
251
4.3.3. Zor durum nedeniyle süre uzatılması
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 17 inci maddesine göre, zor durumda bulunmaları hasebiyle vergi muamelelerine müteallik ödevleri süresi içinde yerine getiremeyecek olanlara, kanunî sürenin bir katını, kanunî sürenin bir aydan az olması halinde bir ayı geçmemek üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığınca münasip bir mühlet verilebilir.
Bu mühletin verilebilmesi için:
a) Mühlet isteyen, sürenin bitmesinden evvel yazı ile istemde bulunmalıdır,
b) İstemde gösterilen mazeret, mühlet verecek makam tarafından kabule layık görülmelidir,
c) Mühletin verilmesi halinde verginin alınması tehlikeye girmemelidir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı mühlet verme yetkisini tamamen veya kısmen mahalline devredebileceği gibi bölgeler, iller, ilçeler veya sektörler ile iş kolları ya da mükellef grupları itibarıyla yazılı başvuru şartı aramaksızın da kullanabilir.
- 213 sayılı Kanunun 17 inci maddesinde düzenlenen zor durum dolayısıyla borçluya süre verildiği takdirde, verilen sürenin son günü alacağın vadesi günü olarak kabul edilecektir.
- 213 sayılı Kanunun 111 inci maddesine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığınca vergilerin ödeme sürelerinin uzatılması halinde uzayan sürelerin son günü verginin vadesi yerine geçecektir.
- 213 sayılı Kanununun mükerrer 28 inci maddenin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına verdiği yetkiye istinaden beyanname verme ve ödeme sürelerinin uzatılması halinde de belirlenen ödeme süresinin son günü verginin vadesi yerine geçecektir.
4.4. Gecikme zammının tatbiki
5035 Sayılı Kanunla yapılan değişikle gecikme zammının hesabında ay kesirlerine isabet eden gecikme zammının günlük olarak hesaplanmasına imkân getirmiştir. Bu değişikle ay sonunu beklemeden mükelle erce ödeme yapılması imkânı sağlanmış ve ay sonu oluşabilecek kuyruklar bir nebze azaltılmıştır.
Bu itibarla, vadesinde ödenmeyen amme alacaklarına vade tarihinden ödendiği/tahsil edildiği tarihe kadar geçecek süre için uygulanacak gecikme zammı tam aylar için aylık esasa; ay kesirleri için ise günlük esasa göre hesaplanacaktır. Bu hesaplamalarda ödeme


































































































   265   266   267   268   269