Page 279 - VERGİ İCRA
P. 279

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
263
Bununla beraber köylerde uygulanmakta olan % 10 oranındaki gecikme zammının hangi vergiler hakkında tatbik edileceğini tespit etme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığına verilmiştir. Bu itibarla, ikametgâhı veya kanuni ya da iş merkezi köylerde olan amme borçlularının borçlarının ödeme müddeti içinde ödenmemesi halinde aşağıda yer alan vergiler dışında kalan diğer amme alacaklarının tahsilinde 6183 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine göre % 10 oranında gecikme zammı uygulanması uygun görülmüştür.
a) Gelir Vergisi (geçici vergi dâhil),
b) Kurumlar Vergisi (geçici vergi dâhil), c) Katma Değer Vergisi,
d) Özel Tüketim Vergisi,
e) Motorlu Taşıtlar Vergisi,
f) Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, g) Özel İletişim Vergisi,
h) Şans Oyunları Vergisi,
ı) Damga Vergisi,
Bu hükümle, 6183 sayılı Kanunun 53’üncü maddesine göre köylerde uygulanmakta olan % 10 oranındaki gecikme zammının hangi vergiler hakkında tatbik edileceğini tespit etme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığına ait olup ecrimisil, harçlar ve stopaj gelir vergisi gibi alacaklar için uygulanması uygun görülmüştür.
Buna göre köylerde gecikme zammının uygulanabilmesi için257; Tahsildarın, ödeme süresi içinde köye uğramış olmasına rağmen tahsil edilmemiş olması veya ödeme süresi içinde köye uğramamış olmakla beraber ödeme süresi geçtikten sonra tahsildarın köye ilk uğradığı zaman amme alacağının hiç ödenmemiş olması gerekir.
Kanunun anılan fıkra hükmünün me umu muhalifinden hareketle ödeme süresi geçmiş olduğu halde; tahsildar köye hiç uğramamışsa veya ilk uğradığı zaman amme alacağı ödenmişse bu alacaklar için gecikme zammı hesaplanmaması gerekir.
Örnek: Manisa belediye sınırları içinde Soma ilçesi Yeniköy’de oturan amme borçlusu, ecrimisilden kaynaklanan 10.04.2018 vadeli amme borcunu vadesinde ödememiştir. Tahsildar, ödeme süresi içinde köye uğramış olmasına rağmen borçlu amme alacağını ödememiştir.
257 Muharrem ÖZDEMİR, Ahmet GÜZEL, Amme Alacakları Tahsil Usul ve Esasları, Nobel Yayınevi, 2007


































































































   277   278   279   280   281