Page 324 - VERGİ İCRA
P. 324

308 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
Borçlu hakkında hapsen tazyik kararı verilebilmesi için tahsil dairesince icra mahkemesine yapılacak başvurular için anılan maddeye göre öncelikle suçun işlendiği tarihin ve idarenin suçu öğrendiği tarihin tespiti önem arz etmektedir.
Buna göre, ödeme emrinin borçluya tebliğ edildiğini gösteren tebliğ alındısının, tahsil dairesine intikal ettiği tarihin suça ıttıla tarihi (suçu öğrenme günü) olarak kabul edilmesi gerekmekte, her halükarda suçun işlendiği tarihten itibaren bir yılı geçmemek kaydıyla suçu öğrenme tarihinden itibaren üç ay içerisinde icra mahkemesine şikâyet yoluna gidilmesi icap etmektedir.
Amme borçlusunun tüzel kişi olması halinde, mal bildiriminde bulunma yükümlülüğü kanuni temsilcisine ait olduğundan, bu yükümlülüğü yerine getirmeyen kanuni temsilciler hakkında hapsen tazyik kararı alınarak uygulanması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında hapsen tazyik kararının tatbik edilebilmesi için aşağıdaki şartların oluşması aranır.
a) Borçluya ödeme emri tebliğ edilmiş olmalıdır,
b) Hapsen tazyik uygulaması vergilendirmenin tahsil aşamasında söz konusu olabilir, c) Yükümlü, kendisine ödeme emri tebliğ edilmiş olmasına rağmen vergi borcunu 15
gün içerisinde ödememiş ve mal bildiriminde de bulunmamış olmalıdır,
d) Yükümlü hakkında aynı vergi borcuna ilişkin olarak daha önceden bu yaptırım
uygulanmamış olmalıdır.
e) Hapsen tazyik yaptırımı yükümlü hakkında “bir defaya mahsus” olmak üzere
uygulanabilir. Yasanın bu ifadesi “hapis ile zorlama yaptırımına belli bir amme borcu bakımından sadece bir defa başvurulabilir” şeklinde anlaşılmalıdır.
3.4. Köylerde mal bildirimi
6183 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin ikinci fıkrasının Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, köylerde mal bildirimi aşağıda yer alan amme borçları dışında kalan alacaklar için köy muhtarlığına da yapılabilecektir
→ Gelir Vergisi (geçici vergi dâhil),
→ Kurumlar Vergisi (geçici vergi dâhil), → Katma Değer Vergisi,
→ Özel Tüketim Vergisi,
→ Motorlu Taşıtlar Vergisi,
→ Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi,


































































































   322   323   324   325   326