Page 368 - VERGİ İCRA
P. 368

352 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
Madde hükmünün me umu muhalifinden hareketle aşağıda sayılan gelirlerin dışındakilerin kısmen haczi söz konusu olmayıp, bu tür gelirlerin tamamının haczedilmesi gerekmektedir.
→ Aylıklar (yurtdışından alınanlar dâhil) → Ödenekler,
→ Her çeşit ücretler,
→ İntifa hakları ve hasılatı,
→ İlama bağlı olmayan alacaklar,
→ Emeklilik aylıları,
→ Sigorta ve emekli sandıkları tarafından bağlanan gelirler,
6183 Sayılı Kanunda yer alan benzer düzenleme, İcra ve İ as Kanununun “Kısmen haczi caiz olan şeyler” başlığını taşıyan 83 üncü maddesinde bulunmaktadır. Buna göre, maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
a) Maaş ve ücretler: Maddedeki maaş ve ücret kavramı sınırlayıcı bir açıklama bulunmadığından geniş yorumlanmalı, ne şekilde adlandırılırsa adlandırılsın, borçlunun bedeni veya fikri çalışmasının karşılığı olan her türlü ücret ödemesi bu kavram içinde değerlendirilmelidir. Kanun koyucu ücretin kaynağı veya ödeyen yönünden bir ayrım yapmamış, borçlunun geçimini sağladığı bir ücret olup olmadığı hususunu değerlendirmiştir. Ücretin, borçlunun ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktarı ise borçlunun ve ailesinin sosyal, sağlık ve tahsil durumlarına göre takdir edilir.405
b) İntifa hakkı: Taşınmazdan yararlanma, istifade etmeye yarar. Malik olmak şart değildir. Bu hak şahsa bağlı haklardan olup, devredilemez. Mülkiyet ve intifa hakkının devri dışında her hakkı kullanabilir. Hakları yanında, yükümlülükleri de bulunur. Taşınmazın bakım ve onarımı, özenle korumak ve kollamak bunların başında gelir. İntifa hakkını devreden malik, kuru mülkiyet sahibidir. Kuru mülkiyet, intifa hakkı devam etmek şartıyla başkasına devredilebilir. İntifa hakkı süre ile sınırlandırılır, tapu siciline tescil edilmesi gerekir406. Dolayısıyla intifa hakları bu kapsamda değerlendirilerek hasılat- gider arasındaki fark gelirin kısmen hacze tabi tutulması gerekir.
405 Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 10.06.2009 tarih ve Esas No:2009/12-166, Karar No:2009/254 406 www.ozemlak.net


































































































   366   367   368   369   370