Page 374 - VERGİ İCRA
P. 374

358 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
7.4. Yetişmemiş Mahsullerin Haczi
6183 Sayılı Kanunun 72 inci maddesi “yetişmemiş mahsullerin haczi” konusunu düzenlemiş olup, yetişmemiş her nev’i toprak ve ağaç mahsulleri, yetişmeleri zamanından geriye doğru iki ay içinde haczolunabilir. Bu suretle haczedilmiş olan mahsullerin borçlu tarafından başkasına devri, haczi yapan tahsil dairesine karşı hükümsüz olup takibatın devamına engel olmaz.
Bu hüküm alacağı gayrimenkul rehni ile sağlanmış olan alacaklının, mütemmim cüz’ü olarak gayrimenkulün yetişmemiş mahsulleri üzerinde haiz olduğu hakkı kaldırmaz. Şu kadar ki, alacaklı rehnin paraya çevrilmesi için mahsullerin yetişmesinden önce takip isteğinde bulunmuş olmalıdır.
Yetişmemiş mahsullerin haczi konusu kamu alacakların tahsil ve takibinde bazı şartlar altında başlı başına bir varlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylece yetişmemiş her türlü toprak ve ağaç ürünleri, yetişmeleri zamanından geriye doğru iki ay içinde haczolunabilir ve böylece haczedilmiş bulunan ürünlerin borçlu tarafından başkasına devri tahsil dairesine karşı hükümsüz kılınmıştır.
Mütemmim cüz`ü, mahalli örfe göre bir şeyin esaslı bir unsurunu teşkil eden, o şey telef veya tahrip yahut tağyir edilmedikçe ondan ayrılması kabil olmayan cüzülerdir. Bir arazinin ahara kiralanması veya mahsulatın henüz toplanmadan satılması kanunen mümkündür. Kiracı, kiraladığı toprak üzerinde, bizzat yetiştirdiği ve alıcı da akitle temellük ettiği mahsuller üzerinde istihkak iddiasında bulunabilir.413
Örnek: Amme borçlusu mülkiyeti kendisine ait tarlası üzerinde kavak ağacı dikmiş olup 10.09.2019 tarihinde yetişmiş ve satışa hazır hale gelecektir. Amme idaresi her nevi toprak ve ağaç mahsullerinin haczi yetişmeleri zamanından geriye doğru iki ay içinde haciz yapması mümkün olduğundan 10.07.2019 tarihinde haciz tatbik edebilir. Bu tarihten evvel haciz koyması mümkün değildir.
Bunun yanında mahsullerin haczi yetişmeleri zamanından geriye doğru iki ay içinde mümkün iken mahsullerin üzerinde ekili olduğu arazi ise borçlu çi çi ise kendisinin ve ailesinin geçimleri için zaruri olduğu için aynı kanunun 70/4 maddesi gereğince haczi caiz değildir.
413 Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 12.01.1966 tarih ve Esas No:1965/76, Karar No:1966/04


































































































   372   373   374   375   376