Page 125 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 125

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 125 4.7.9.5. Kısmi tevkifat uygulanan işlemlere ilişkin iade talep süresi
Mükelleflerin, 3065 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi kapsamındaki kısmi tevkifat uygulanan işlemlerine ilişkin iade taleplerini, tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde iadeye konu olan KDV alanında beyan etmeleri ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerle (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine başvurmaları zorunludur.
YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde, söz konusu YMM Raporunun, tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunludur. Bu süre içinde YMM Raporunun ibraz edilmemesi halinde iade talebi ivedilikle incelemeye sevk edilir.
İade talep süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün değildir. Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür.
4.8. Teminat hükmünde olan eşyalar
Mevzuatımıza ilk defa 8 Ağustos 1335 tarihli Tahsili Emval Kanununa ek 04.07.1934 Tarihli 2560 Sayılı Kanunun 2. maddesi ile giren bu hüküm, 3. bir fıkra eklenmek suretiyle 6183 Sayılı Kanuna da aynen aktarılmış ve 6183 Sayılı Kanunun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 28.07.1953 Tarihinden bu yana üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.121
4.8.1. Teminat sayılan işletme, eşya ve malzemeler
6183 sayılı Kanunun 12 inci maddesine göre bar, otel, han, pansiyon, çalgılı yerler, sinemalar, oyun ve dans yerleri, birahane, meyhane, genelevler içerisinde bulunan eşya ve malzeme hakkında bu müesseselerin işletilmesinden doğan amme borçlarına karşı teminat hükmündedir. Bu yönüyle bahsi geçen işyeri içerisinde bulunan mallar hakkında aynı Kanunun 21 inci maddesine göre rehin hakkı tesis edilmiş olsa bile teminat hükmündeki eşya ve malzemelerde amme idaresinin rüçhanı yani önceliği bulunmaktadır.
121. Yrd. Doç. Dr. İlyas BARLAS. 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 12. Maddesine Göre Teminat Hükmünde Olan Eşya. http://www.vergidunyasi.com.tr/Makaleler/5505
  

























































































   123   124   125   126   127