Page 194 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 194

194 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
 KDV Kanunu’nun 55 inci maddesinde sayılan aşağıdaki mal ve eşyalar üçüncü şahıslara satılmış veya rehnedilmiş olsa dahi, Katma Değer Vergisi ile zam ve cezaların teminatı hükmünde olup, bedellerinden ilk önce sözü edilen hazine alacağı tahsil olunacaktır.
a) Fabrika,
b) İmalathane,
c) Ticarethane,
d) Şube satış mağazası,
e) Depolarında mevcut ilk madde,
f) Yarı mamul ve mamul madde stokları,
Örnek: Amme borçlusu (F) adına kayıtlı fabrika üzerindeki takyidatlar tatbik edildikleri tarih itibarıyla fer’i alacaklar dâhil olmak üzere aşağıdaki gibidir. Söz konusu fabrika icra dairesince satılmış olup, masraflar düşüldükten sonra alacaklılara dağıtılacak tutar 10.000,-TL’dır.
1. Sıra : (M) şahsının haczi (5.000,-TL)
2. Sıra : Mesir Vergi Dairesinin gelir vergisi için haczi (13.000,-TL)
3.Sıra : Salihli Vergi Dairesinin katma değer vergisi için haczi (2.000,-TL)
Örnek olayda, hacizli fabrika üzerinde farklı amme idarelerinin hacizleri bulunmaktadır. Ancak Katma Değer Vergisi 55 inci maddesine göre, Salihli Vergi Dairesinin alacağı teminat hükmünde olduğundan rüçhan hakkı gereği 1. sırada hacze iştirak edecektir. Mesir Vergi Dairesi ise (M) şahsının haczine iştirak edecek olup, satış bedeli aralarında garameten taksim olunacaktır.
Bunun yanında 6183 Sayılı Kanunu’nun 12 inci maddesinde sayılan bar, otel, han, pansiyon, çalgılı yerler, sinemalar, oyun ve dans yerleri, birahane, meyhane, genel evlerin mal ve eşyaları bu müesseselerin işletilmesinden doğan amme borçlarına karşı teminat hükmündedir.
7.6. Alacağının temlikinde rüçhan
Borçlar Kanunu’nun 183 üncü ve müteakip maddelerinde alacakların temliki hükümleri düzenlenmiş olup kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir. Alacağın devrinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.



















































































   192   193   194   195   196