Page 261 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 261

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 261
 Hususi kanunlarında ödeme yeri gösterilmiş olsun olmasın borçlunun alacaklı tahsil dairesindeki hesabı bildirmek şartıyla diğer tahsil dairelerine de ödeme yapılabilir. Bu fıkra gereğince yapılacak ödemeler tahsildarlara yapılamaz.” hükmü yer almaktadır.
6183 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre hususi kanunlarında ödeme yeri gösterilmemiş amme alacaklarının, borçlunun ikametgâhının bulunduğu yer tahsil dairesine ödenmesi esastır. Ancak, hususi kanunlarında ödeme yeri gösterilmiş olsun olmasın borçlunun alacaklı tahsil dairesindeki hesabını bildirmek suretiyle diğer tahsil dairelerine de ödeme yapması mümkün bulunmaktadır.
13.5. Ödeme şekli
6183 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesine göre, ödemenin, alacaklı tahsil dairesinin salahiyetli ve mesul memurları tarafından verilecek makbuz karşılığı yapılması esastır. Veznece yapılacak her türlü tahsilat için bilgisayardan iki nüsha “Vergi Dairesi Alındısı” düzenlenir.
Amme borçlusunun borcunu ödemek için Vezne Servisine başvurması üzerine ödeme yapılması karşılığında veznedar tarafından vergi dairesi alındısı düzenlenir. Vergi dairesi alındıları yapılan tahsilatın türüne göre takipli ve takipsiz tahsilatlar için ayrı ayrı düzenlenir.
Vezne kapandıktan sonra, ödemede bulunmak isteyen borçluların yapacakları ödemeleri kabul etmek üzere, vergi dairesi müdürü tarafından mükeffel memurlardan (tahsildar veya icra memuru) biri, tahsilat yapmakla görevlendirilir. Borçluların yapacakları ödemeler “Tahsildar Alındısı” düzenlenerek kabul edilir.
Mükelleflerin vergi borçlarını daha kolay ödemelerini sağlamak yönünden özel ödeme şekilleri öngörülmüş ve Hazine ve Maliye Bakanlığının tayin edeceği yerlerde nevilerini belirleyeceği amme alacaklarının bankalar aracılığıyla ödenebileceği hükme bağlanmıştır. Buna göre, vergi daireleri adına tahsile yetkili kılınan bankalarca “Vergi Tahsil Alındısı” düzenlenmek suretiyle nakden veya çekle yapılan ödemeler kabul edilmektedir.



























































































   259   260   261   262   263