Page 281 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 281

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 281
  Devlete ait amme alacaklarında ilgili vekiller, İl özel idarelerine ait amme alacaklarında valiler, Belediyelere ait amme alacaklarında belediye reisleri tecile yetkilidirler.
Vergi Dairesi Başkanı, Defterdar ve Vergi Dairesi Müdürleri sınırlarını açıkça belirtmek şartıyla, yetkilerinin bir kısmını astlarına devredebilecektir.
Teşkilata devredilen tecil ve taksitlendirme yetkisi, devrolunan makamlar tarafından, bulunmamaları halinde vekilleri tarafından kullanılacaktır. Tecil ve taksitlendirme yetkisi kullanılırken, yetki devrinde belirlenmiş; sürelere, tutarlara ve alacak türlerine uygun olarak işlem yapılacak, yetkiyi aşan talepler yetkili makama bildirilecektir.
Tecile yetkili olan makamlar, tecil yetkilerini kullanırken;
 Borçlu tarafından daha kısa bir süre önerilmemiş olması halinde, amme alacağının aylık taksitler halinde taksitlendirilmesi,
 Borçlunun talep dilekçesinde belirttiği taksit süresinden daha uzun taksit süresi verilmemesi,
 Taksit tutarları belirlenirken ödemesiz aya yer verilmemesi,
 Taksit tutarlarının mutlaka eşit olma şartının aranılmaması gerekmektedir.
1.4.2. Tecilde süre
6183 Sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca amme alacağı 36 ayı aşmamak üzere faiz alınarak tecil olunabilir.
Defterdarlık ve/veya Vergi Dairesi Başkanlıklarına tanınan 36 aylık süre azami süre olup Bakanlık bağımsız vergi daireleri veya bağlı vergi dairelerinin yapacakları teciller için farklı süre belirlemeye yetkilidir.
Tecil ve taksitlendirme yetkisi kullanılırken, yetki devrinde belirlenmiş; sürelere, tutarlara ve alacak türlerine uygun olarak işlem yapılacak, yetkiyi aşan talepler yetkili makama bildirilecektir. Ancak borçlulara verilecek tecil süresinin tespitinde, borçlunun öteden beri borç ödemede iyi niyetli olup olmadığı, borç tutarının az veya çok oluşu, daha önce tecil edilen borçlarını tecil şartlarına uygun ödeyip ödemediği ve ödeme gücü göz önünde bulundurulacaktır.






















































































   279   280   281   282   283