Page 349 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 349

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 349
  2016/3. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Vergi Tekniği
Soru: “Tarh” kavramını ve “tarhiyatın muhatabı” kavramını açıklayınız. Tarh işleminde yapılan hataların, vergi hatası olup olmadığını açıklayınız268?
Cevap: 213 sayılı VUK m.20’de Verginin tarhı, “vergi alacağının kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle tespit eden idari muameledir.” biçiminde tanımlanmıştır. Tarh, idari işlem olup, idare tarafından gerçekleştirilir. Tarh işlemi ile ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanmaktadır. Bu tutarın doğru olarak hesaplanması sorumluluğu idareye ait olup, yapılan hesaplamadaki hata vergi mükellefi/sorumlusuna izafe edilemez. Bir başka deyişle, hesaplama hatasından dolayı mükellefe/sorumluya herhangi bir şekilde sorumluluk yüklenemez. Öte yandan, tarh işlemi, vergi borcunun hesaplanması işlemi olup bu işlemin muhatabının vergi kanunları ile belirlenmesi gerekmektedir. Aksi taktirde, eksik hüküm nedeniyle tarh işlemi yapılamaz. Tarh işlemi yapılacak kişi, vergi kanunlarında verginin mükellefi/sorumlusu olup, açık biçimde kural olarak vergi kanunlarında belirlenmiştir. Örneğin, 193 sayılı GVK m.107’de “gelir vergisinde tarhiyatın muhatabı, 5520 sayılı KVK m.28’de Tarhiyatın muhatabı, tarh zamanı ve tarh yeri, 3065 sayılı KDVK m.44’de KDV açısından tarhiyatın muhatabı düzenlenmiştir. Tarh işleminde yapılan hata VUK m.117’de düzenlenen hesap hatası, muhataptaki hata da yine aynı Kanunun 118 nci maddesinde yer alan vergilendirme hataları arasında sayılmış olup, tarh işleminde yapılan hatanın bahse konu maddelere dayanılarak VUK hükümleri çerçevesinde düzeltilmesi gerekmektedir
     3.3.2. Gecikme faizi, ödeme süresi geçmiş olan taksitler için uygulanır
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 112 inci maddesinin 3 numaralı bendi hükmü, ikmalen, re’sen ve idarece yapılan tarhiyatlarda verginin ait olduğu dönemin normal vade tarihinden, verginin kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için gecikme faizi uygulanacağına ilişkin bulunmaktadır.
Veraset ve intikal vergisi beyannamelerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 342 inci maddesinde açıklanan ek süreler içerisinde verilmiş olması halinde vergi ziyaı olmamış sayılır. Dolayısıyla söz konusu beyannameler kanuni sürede verilmiş sayıldıklarından bu süre içerisinde verilen beyannameler üzerine yapılan tarhiyatlar için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
268. http://www.huzakademi.com/gecmis-donem-ymm-sinav-sorulari
 


























































































   347   348   349   350   351