Page 409 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 409

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 409
  Gelir Vergisi (geçici vergi dâhil),
 Kurumlar Vergisi (geçici vergi dâhil),  Katma Değer Vergisi,
 Özel Tüketim Vergisi,
 Motorlu Taşıtlar Vergisi,
 Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi,  Özel İletişim Vergisi,
 Şans Oyunları Vergisi,
 Damga Vergisi,
Bu hükümle, 6183 sayılı Kanunun 53’üncü maddesine göre köylerde uygulanmakta olan % 10 oranındaki gecikme zammının hangi vergiler hakkında tatbik edileceğini tespit etme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığına ait olup ecrimisil, harçlar ve stopaj gelir vergisi gibi alacaklar için uygulanması uygun görülmüştür.
Buna göre köylerde gecikme zammının uygulanabilmesi için312; Tahsildarın, ödeme süresi içinde köye uğramış olmasına rağmen tahsil edilmemiş olması veya ödeme süresi içinde köye uğramamış olmakla beraber ödeme süresi geçtikten sonra tahsildarın köye ilk uğradığı zaman amme alacağının hiç ödenmemiş olması gerekir.
Kanunun anılan fıkra hükmünün mefhumu muhalifinden hareketle ödeme süresi geçmiş olduğu halde; tahsildar köye hiç uğramamışsa veya ilk uğradığı zaman amme alacağı ödenmişse bu alacaklar için gecikme zammı hesaplanmaması gerekir.
Örnek: Manisa belediye sınırları içinde Soma ilçesi Yeniköy’de oturan amme borçlusu, ecrimisilden kaynaklanan 10.04.2019 vadeli amme borcunu vadesinde ödememiştir. Tahsildar, ödeme süresi içinde köye uğramış olmasına rağmen borçlu amme alacağını ödememiştir.
6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile bazı köylerin tüzel kişilikleri kaldırılırken bazı yerleşim yerleri köy tüzel kişiliğine dönüştürülmüştür. Manisa iline bağlı belde ve köylerin köy tüzel kişilikleri kaldırıldığından sözü edilen amme alacağı için % 10 oranının tatbik edilmesi mümkün değildir.
 6183 Sayılı Kanunun 53 üncü maddesi kapsamındaki amme alacaklarına bir kereye mahsus % 10 oranında gecikme zammı tatbik edilir.
 312. Muharrem ÖZDEMİR, Ahmet GÜZEL, Amme Alacakları Tahsil Usul ve Esasları, Nobel Yayınevi, 2007




















































































   407   408   409   410   411