Page 549 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 549

Alacaklı amme idaresi olan Devletin alacaklarının takibinde, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi daireleri, Muhasebat Genel Müdürlüğüne bağlı mal müdürlükleri ve muhasebe müdürlükleri ile gümrük mevzuatı uyarınca alınan amme alacakları için Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil daireleri yetkilidir.
Buna göre, Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerinin alacaklarını, borçlu veya mallarının bulunduğu mahalde Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairesi bulunmaması halinde aynı neviden amme idaresinin tahsil daireleri olan Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi daireleri/Muhasebat Genel Müdürlüğüne bağlı mal müdürlükleri niyabeten takip ve tahsil edecektir.
4.5. Mal varlığı araştırması 4.5.1. Yasal düzenleme
5228 sayılı kanun öncesi mal varlığı araştırması uygulamasında, kesinleştiği halde vadesinde ödemede bulunmayan borçlu mükelleflerle ilgili, bu yolla borcu karşılayacak şekilde menkul veya gayrimenkul mal ile herhangi bir hak ve alacağına rastlanılmaması ve yüz yüze görüşme imkânı sağlanamaması veya tespit edilen menkul veya gayrimenkullerin borcu karşılamaması halinde, bankalar da dâhil olmak üzere, öncelikle il dâhilinde malvarlığı araştırması yapılması müteakip yurt genelinde malvarlığı araştırmasına gidilmesi esası bulunmakta idi.466
6183 Sayılı Kanunu’nun 62 inci maddesinin ilk fıkrasına 5228 Sayılı Kanunun467 12 inci maddesiyle eklenen hüküm ile Hazine ve Maliye Bakanlığına mal araştırmasının usul ve esaslarını belirleme yetkisi verilmiştir. Bu hükme göre; “Hazine ve Maliye Bakanlığı amme alacaklarının takibinde haczolunacak malların tespiti amacıyla yapılacak mal varlığı araştırmasının şekli, alanı ve kapsamı ile araştırma yapılacak amme alacaklarının türü ve tutarını belirlemeye yetkilidir” denilmektedir.
6183 sayılı Kanunun 62 inci maddesi hükmü uyarınca, kamu alacaklarının takip ve tahsili amacıyla, amme borçlusunun mal varlığının tespit edilebilmesi için yurt çapında mal varlığı araştırması yapılmasına imkân vermektedir.
Mal varlığı araştırması bankaların şubeleri, belediyeler, tapu sicil müdürlükleri ve ilgili diğer kurumlar ile bankaların genel müdürlükleri nezdinde haciz uygulaması yapılamaması, her ilde şubelerle ayrı ayrı ve doğrudan yazışmayı gerektirmesi, mal varlığı araştırması/haciz yazılarının yanıtlanmasının kurum açısından zaman ve işgücü
466. İstanbul Defterdarlığının 01.08.2000 tarih ve DEF.0.35.12/THSLT:640-1/5366 sayılı yazısı 467. 31.07.2004 tarih ve 25539 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 549
  

























































































   547   548   549   550   551