Page 590 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 590

590 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
 a) Maaş ve ücretler: Maddedeki maaş ve ücret kavramı sınırlayıcı bir açıklama bulunmadığından geniş yorumlanmalı, ne şekilde adlandırılırsa adlandırılsın, borçlunun bedeni veya fikri çalışmasının karşılığı olan her türlü ücret ödemesi bu kavram içinde değerlendirilmelidir. Kanun koyucu ücretin kaynağı veya ödeyen yönünden bir ayrım yapmamış, borçlunun geçimini sağladığı bir ücret olup olmadığı hususunu değerlendirmiştir. Ücretin, borçlunun ve ailesinin geçinmeleri için gerekli miktarı ise borçlunun ve ailesinin sosyal, sağlık ve tahsil durumlarına göre takdir edilir.524
b) İntifa hakkı: Taşınmazdan yararlanma, istifade etmeye yarar. Malik olmak şart değildir. Bu hak şahsa bağlı haklardan olup, devredilemez. Mülkiyet ve intifa hakkının devri dışında her hakkı kullanabilir. Hakları yanında, yükümlülükleri de bulunur. Taşınmazın bakım ve onarımı, özenle korumak ve kollamak bunların başında gelir. İntifa hakkını devreden malik, kuru mülkiyet sahibidir. Kuru mülkiyet, intifa hakkı devam etmek şartıyla başkasına devredilebilir. İntifa hakkı süre ile sınırlandırılır, tapu siciline tescil edilmesi gerekir.525 Dolayısıyla intifa hakları bu kapsamda değerlendirilerek hasılat- gider arasındaki fark gelirin kısmen hacze tabi tutulması gerekir.
c) İlama bağlı olmayan nafakalar: İlama bağlı olmayan nafaka kısmen haczedilebilecek gelirlerdendir. İlama müstenit olmayan nafaka tabirinden anlaşılması gerekenin ise sözleşmeye dayanan nafakalar olduğu anlaşılmalıdır. Yani zaruri olduğundan hâkimlikçe hüküm altına alınan nafaka değil, tarafların serbest iradesi ile anılan madde koşullarındaki kararlaştırılan iradlardır.
d) İlama bağlı olan nafakalar: Bu kapsamda İlama müstenit olan nafakadan kastedilen şeyin, “dava sırasında hâkimin, kişinin yaşamını sürdürmek için öncelikle ve zaruri olarak hükmedilen bir para” olduğu, lehine hükmedilen kişinin geçim için zorunlu olan bu nafakanın birikmesi halinde dahi haczinin mümkün olmayacağı anlaşılmalıdır.
7.3.1. Bireysel emeklilik sisteminden ödenen gelirler
4632 sayılı Bireysel Emeklilik ve Yatırım Sistemi Kanununun526 17 nci maddesinin ikinci fıkrasında527, “Bireysel emeklilik hesabındaki fon paylarından, katılımcının sistemde bulunduğu ay sayısı ile asgarî ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarı ve bu Kanunun 6 ncı maddesi kapsamında bireysel emeklilik sisteminden emekli olanlara yapılan yıllık gelir sigortası ödemelerinin aylık ödemeye isabet eden miktarının
524. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 10.06.2009 tarih ve Esas No:2009/12-166, Karar No:2009/254 525. www.ozemlak.net
526. 07.04.2001 tarih ve 24366 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
527. 5684 sayılı Kanunun 41 inci maddesiyle değişik 03.06.2007 tarihinden geçerli olan hüküm
 
























































































   588   589   590   591   592