Page 597 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 597

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 597 İKİNCİ BÖLÜM
MENKUL MALLARIN HACZİ VE SATIŞI 8. MENKUL MALLARIN HACZİ
Kamu icra hukuku, devlet ile özel şahıslar/şirketler arasında başta vergi alacağı olmak üzere kamu alacaklarının takip ve tahsil usullerini düzenlemektedir. Özel kişiler arasındaki bu ilişkileri 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu düzenlerken, kamu alacaklarının takip ve tahsili ile ilgili hususlar ise 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda düzenlenmektedir.534
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 62 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; borçlunun mal bildiriminde gösterilen veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahısların elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklardan amme alacağına yetecek miktarının tahsil dairesince haczolunacağı öngörülmüştür.
İşte bu noktada amme borçlusunun hususi kanunlardan doğan vergisel yükümlülükleri tam ve zamanında yerine getirmemesinden doğan sorumlulukları alacaklı amme idaresinin ne şekilde takip ve tahsil edeceğini düzenleyen vergi icra hukuku bünyesinde haciz müessesesini barındırmaktadır.
Haciz sürecinde zor kullanma dâhil birçok sert yaptırımların kullanılmasına da izin verilmiştir. Belirtmek gerekir ki çağdaş toplum düzeninde, devlet tüzel kişiliğine, gerçek kişilere verilmeyen üç temel yetki verilmiştir. Bunlar vergi salma yetkisi, zor kullanma yetkisi ve para basma yetkisidir. Bu üç yetki sayesinde devlet egemenliği veya devletin üstün iradesi gerçekleşmektedir. Toplumsal yaşamı adalet ve istikrar içinde mümkün kılan unsur, devletin bu üstün iradesidir.
6183 sayılı Kanunun “İkinci Kısım ikinci bölümü” menkul malların haczi ve satışını düzenlemektedir. Menkul mallar, bir yerden başka bir yere taşınabilen mallardır. Menkul mallar haciz tutanağı ile hacz olunur.
  534. Muharrem ÖZDEMİR. Vergi İcra Hukukunda Menkul ve Gayrimenkul Malların Haczi. www.alomaliye.com



























































































   595   596   597   598   599