Page 114 - VERGİ İCRA
P. 114

98 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
6183 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde de i as yoluyla takip cebren tahsil şekillerinden biri olarak tanımlanmıştır. İ as muameleleri, 2004 sayılı Kanun hükümlerine göre yürütüldüğünden, alacaklı tahsil daireleri i as yoluyla takip taleplerini yetkili birimleri aracılığı ile dava açarak yapabileceklerdir. Amme borçlusunun i asının açılmasına karar verilmesi halinde, i asın açıldığı andan itibaren tahsil dairelerince takip ve tahsilat yapılması mümkün bulunmamaktadır.
6183 sayılı Kanunda i as ile ilgili hükümlerde 2004 Sayılı İcra ve İ as Kanunu hükümleri geçerli olduğu bildirilmiş olup aynı kanunda İ as, 155-166 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Sermaye şirketleri ile kooperati erin borçlarının aktifinden fazla olduğu idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler veya şirket ya da kooperatif tasfiye hâlinde ise tasfiye memurları veya bir alacaklı tarafından beyan ve mahkemece tespit edilirse, önceden takibe hacet kalmaksızın bunların i âsına karar verilir.
Borçlu i as yoluyla takibe tabi şahıslardan olup da alacaklı isterse borcun ödenmemesi halinde mahkemeye müracaatla i as talebinde bulunabilecektir. Ödeme emrindeki müddet içinde borçlu tarafından itiraz olunmamışsa alacaklı bir dilekçe ile Ticaret Mahkemesinden i as kararı isteyebilir.
a) Borçlunun i ası halinde gecikme zammı durur
b) İ as halinde amme idaresince tahsil ve takip yapılamaz c) Hileli i as halinde tahsil zaman aşımı durur
6.7.1.1. İ as eden şirketlerin temsili ve vergisel sorumlulukları
Şirketler, ticari faaliyetlerinde başarılı olmak, uzun yıllar hayatiyetini devam ettirmek ve kâr elde etmek amacıyla kurulurlar. Muhasebenin süreklilik kavramı da bunu destekler niteliktedir. Bu kavram, sınırsız kabul edilen ömrün belirli dönemler halinde varlığını ve muhasebeleştirilmesini öngörür.
Ancak bazen ticari hayat istenildiği şekilde başarılı bir şekilde devam etmez. Ortaklar arasındaki uyumsuzluk, şirketlerin geleneksel yöntemlerle profesyonel yönetici desteği almadan yönetilmeye çalışılması, finansal zorluklar, beklenmeyen küresel krizler şirketleri i asın eşiğine getirebilir.
İ as konusu geniş bir hukuk alanını ilgilendirmektedir. Başta İcra ve İ as Kanunu olmak üzere şirketlerin i ası ve i asa tabilik yönünden Türk Ticaret Kanunu, Tasfiye hükümleri Kurumlar Vergisi Kanunu, kanuni temsilcilik ve sorumluluk Amme Alacaklarının Tahsil


































































































   112   113   114   115   116