Page 113 - VERGİ İCRA
P. 113

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
97
2004 Sayılı İcra ve İ as Kanunu’nun 206 ıncı maddesinde 4949 Sayılı Yasa ile değişiklik yapılmadan önce kamu alacakları 5’inci sırada işlem görmekte iken yapılan değişiklikten sonra özel kanunlarında imtiyazlı olduğu belirtilen alacakların 3’üncü sırada işlem göreceği belirtilmiştir. Amme alacakları için borçlunun i ası, mirasın reddi ve terekenin resmi tasfiyesi hallerinde 3 üncü sırada imtiyazlı alacaklar arasında işleme tabi tutulacaktır.
Birinci sıra:
A) İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve i âsın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dâhil alacakları ile i âs nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları,
B) İşverenlerin, işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadıyla meydana gelmiş ve tüzel kişilik kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları,
C) İ âsın açılmasından önceki son bir yıl içinde tahakkuk etmiş olan ve nakden ifası gereken aile hukukundan doğan her türlü nafaka alacakları.
İkinci sıra:
Velâyet ve vesayet nedeniyle malları borçlunun idaresine bırakılan kimselerin bu ilişki nedeniyle doğmuş olan tüm alacakları; Ancak bu alacaklar, i âs, vesayet veya velâyetin devam ettiği müddet yahut bunların bitmesini takip eden yıl içinde açılırsa imtiyazlı alacak olarak kabul olunur. Bir davanın veya takibin devam ettiği müddet hesaba katılmaz.
Üçüncü sıra:
Özel kanunlarında imtiyazlı olduğu belirtilen alacaklar.
Dördüncü sıra:
İmtiyazlı olmayan diğer bütün alacaklar.
6.7.1. İ as halinde rüçhan
6183 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi ile amme alacaklarının tahsili için İcra ve İ as Kanunu hükümleri çerçevesinde amme borçlusunun i asının istenebileceği, i as dairelerinin de amme alacaklarının i as masasına geçirilmesini temin için, hakkında i as açılan kimseleri ve tasfiye şekillerinden hangisinin uygulanacağını bulunduğu yerdeki amme idarelerine zamanında bildirmeye mecbur oldukları düzenlenmiştir.


































































































   111   112   113   114   115