Page 119 - VERGİ İCRA
P. 119

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA 6.7.1.1.2.5. İ as masası üyesinin sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde
tarhiyat kime yapılır?
Türk Ticaret Kanunu’nun 534’ncü maddesine göre, İ as hâlinde tasfiye, i as idaresi tarafından İcra ve İ as Kanunu hükümlerine göre yapılır. Şirket organları temsil yetkilerini, ancak şirketin i as idaresi tarafından temsil edilmediği hususlar için korurlar.
İcra ve İ as Kanununun 223/2. maddesinde, i asına karar verilen mü isin tasfiyesinin i as dairesince birinci fıkraya göre teşkil eden i as idaresine havale edileceği, 226. maddesinde; i as masasının kanuni mümessilinin i as idaresi olduğu açıklanmıştır.
Türk Ticaret Kanunu ile İcra ve İ as Kanununun anılan hükümlerinin incelenmesinde, anonim şirketlerin i as halinde tasfiyenin i as idaresi tarafından yapılacağı, bu durumda tasfiye memur veya memurlarının i as idaresi üyeleri olduğu, Türk Ticaret Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununun tasfiye memurlarının görev ve sorumluluğuna ilişkin hükümlerinin tüm tasfiye memurlarını kapsayan genel hükümler olup anılan hükümlerde İcra ve İ as Kanununa göre yapılan tasfiyelerde görev alan i as idare üyeleri için herhangi bir ayırım yapılmadığı, bu bakımdan Kurumlar Vergisi Kanununun 17’nci maddesinde öngörülen tasfiye beyannamelerini vermeyen, dolayısıyla bir beyannameye göre hesaplanması gereken vergiyi de ödemeyen i as idaresinin üyesi olan adına, Türk Ticaret Kanununun 534 ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 17’nci maddesiyle getirilen müteselsil sorumluluğa dayanılarak vergi sorumlusu sıfatıyla tarhiyat yapılması gerekmektedir.143
6.7.1.1.2.6. İ as halindeki şirketin beyanname verme yükümlülüğü kime aittir?
İcra İ as Kanununun 184’ncü maddesinde, i as açıldığı zamanda mü isin haczi kabil bütün malları hangi yerde bulunursa bulunsun bir masa teşkil edileceği ve alacakların ödenmesine tahsis olunacağı, i asın kapanmasına kadar mü isin uhdesine geçen mallar masaya gireceği; 191 inci maddesinde, borçlunun i as açıldıktan sonra masaya ait mallar üzerinde her türlü tasarrufu alacaklılara karşı hükümsüz kaldığı; 226’ncı maddesinde ise masanın kanuni mümessili i as idaresi olduğu, idare masanın menfaatlerini gözetmek ve tasfiyeyi yapmakla mükellef bulunduğu hükümlerine yer verilmiştir.
Ticaret Mahkemesinin i asa karar verdiği anda, borçlu (mü is) hakkında i as açılmış olur. İ as halinde, mükellefin varlığı ve varsa gelirleri üzerindeki tasarruf hakkı ortadan kalkmakta ve bütün varlığı ve gelirleri i as masasına intikal etmektedir. Bu nedenle vergileme
ile ilgili ödevlerin mükellef tarafından yerine getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
143 Danıştay 3. Dairesinin 11.10.1994 tarih ve Esas No: 1993/3067 ve Karar No: 1994/3120
103


































































































   117   118   119   120   121