Page 121 - VERGİ İCRA
P. 121

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
105
Örnek: 01.06.2015 tarihli kararı ile şirketin i asına karar verildiği, İcra Müdürlüğünün 08.03.2017 günlü i as yazısına dayanılarak i asın kapandığı ve aynı tarihte ticaret sicil kaydının silindiği, bu durumun vergi dairesince şirket ortaklarından biri nezdinde yapılan yoklama ile tespit edildiği anlaşılmıştır.
Vergi Müfettişi tarafından yapılan incelemeye istinaden hesaplanan özel usulsüzlük cezası kimin adına kesilecek ve kime tebliğ edilecektir?
Şirket hakkında i as kararının verildiği tarih olan 01.06.2015 tarihi ile i asın kapandığı tarih olan 08.03.2017 tarihleri arasında kanuni temsilci konumunda i as masası olduğundan ceza, i as masası adına kesilecek ve tebliğ işlemi yapılacaktır. Dolayısıyla i asın kapanması ve ticaret sicilinde de kaydının silinmesi nedeniyle şirket adına ihbarname düzenlenemez ve tebliğ işlemi yapılamaz.
6.7.1.1.2.8. İ asın kaldırılması durumunda temsil ve tebliğ işlemleri
İcra İ as Kanununun 166’ncı maddesinde, i as kararının i as dairesine bildirileceği, dairenin kararı kendiliğinden ve derhal tapuya, ticaret sicili memurluğuna, gümrük ve posta idarelerine, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, borsalara ve diğer lazım gelenlere bildirmekle beraber ilan edeceği, i asın kapandığı veya kaldırıldığında aynı suretle bildirileceği ve ilan edileceği belirtilmiştir.
Aynı Kanunun devamı 182’nci maddesinde, borçlunun bütün alacaklılarının taleplerini geri aldıklarını veya tekmil alacakların itfa olunduğu hakkında bir vesika gösterir veya akdolunan konkordato tasdik edilirse mahkemenin i asın kalkmasına ve borçlunun serbestçe tasarrufu için malların kendisine iadesine karar vereceği açıklanmıştır.
İ asın kalkmasına, alacak hakkındaki taleplerin kaydı muayyen müddetin bitmesinden i asın kapanmasına kadar karar verileceği, i asın kaldırıldığı tarihin ilan edileceği, 184. maddesinde, i asın açıldığı mü isin haczi kabil bütün mallarının hangi yerde bulunursa bulunsun bir masa teşkil edeceği ve alacakların ödenmesine tahsis olunacağı, i asın kapanmasına kadar mü isin uhdesine geçen malların masaya gireceği, mü is namına gelen mektupların i as idaresi tarafından açılacağı ve sair mevrudelerin de masaya gönderilmesinin posta idaresine bildirileceği, 191’nci maddesinde ise, borçlunun i as açıldıktan sonra masaya ait mallar üzerinde her türlü tasarrufunun alacaklılara karşı hükümsüz olduğu hükme bağlanmıştır.


































































































   119   120   121   122   123