Page 157 - VERGİ İCRA
P. 157

141
6183 Sayılı Kanunu’nun 34 üncü maddesi, borçluya ait mal bulunmadığı veya borcunu karşılamaya yetmediği, borçlu veya ortaklar tarafından teminat gösterilmediği takdirde kamu idaresine alacağı, borçlunun ortaklıktaki hissesinden tahsil edebilmek üzere, ortaklığın feshini istemek yetkisini vermektedir.
Sermayesi eshama münkasim olan ortaklıklar (eshamlı komandit şirket) bu hükümden istisna edilmiş, yalnız sermayesi eshama münkasim komandit şirketlerde (adi komandit şirket) komandite şeriklerin borçları için bu hükmün tatbiki cihetine gidilmiştir.
Buna göre amme idaresine şahsi borcu bulunan borçlunun malı bulunmadığı veya borcunu karşılamaya yetmediği, borçlu veya ortaklık tarafından teminat gösterilmediği takdirde genel hükümlere göre ortaklığın feshi istenilebilecek ve tasfiye sonunda ortağa düşecek paya haciz koydurulabilecektir. Şirket ortağının diğer alacaklıları daha önce şirketin feshini istemişler ise alacaklı amme idaresi bu isteme iştirak edebilir. Bu takdirde 6183 sayılı Kanunun 21 inci maddesindeki esaslar dâhilinde işlem yapılır.182
12.4.3. Kooperati erde kanuni temsilci
Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara kooperatif denir.183
Türk Ticaret Kanunu’nun 124 üncü maddesine göre kooperati er, ticaret şirketleri olarak sayılmışlardır. Aynı maddenin birinci fıkrasında, Ticaret şirketleri; kollektif, komandit, anonim, limited ve kooperatif şirketlerden ibarettir.” hükmü yer almaktadır. 1163 sayılı Kooperati er Kanunu’nun 55 inci madde hükmüne göre kooperatif, yönetim kurulu, kanun ve ana sözleşme hükümleri içinde kooperatifin faaliyetini yöneten ve onu temsil eden icra organıdır.
Ana sözleşme ile Genel Kurula veya Yönetim Kuruluna, kooperatifin yönetimini ve temsilini kısmen veya tamamen kooperatif ortağı bulunmaları şart olmayan bir veya birkaç müdüre veya yönetim kurulu üyesine tevdi etmek yetkisi verilebilir. Temsile yetkili şahıslar kooperatif namına onun amacının gerektirdiği bütün hukuki işlemleri yapabilir. (Madde 58, 59)
182 www.sgk.gov.tr, 21.06.2011 tarih ve 2011/53 Sayılı Genelge
183 Kooperati er Kanunu, 10.05.1969 tarih ve 13195 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA 12.4.2.2. Adi komandit şirketlerde ortaklığın feshini isteme


































































































   155   156   157   158   159