Page 245 - VERGİ İCRA
P. 245

bulunmaktadır. Kararın vergi dairesine tebliğ tarihi olan 21.04.2019 ile kararın mükellefe tebliğ edildiği 20.10.2019 arasında geçen 5 aylık süre için ise gecikme faizi veya gecikme zammı işleyemeyeceğinden bu süre zarfında geçen her günün mükellef lehine olacağı aşikârdır.
3.4.2.2. İhtilafın üst yargı organında sürdürülmesi
Kanunda geçen yargı kararı organı ifadesinde ne anlamak gerektiği hususunda 172 Seri Numaralı VUK Genel Tebliği224’nde gerekli açıklamalar yapılmıştır. Buna göre: yargı organı ifadesinden Vergi Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay kararlarının anlaşılması gerekir. Gecikme faizinin hesaplanmasında yargı organının kararının tebliğ tarihi olarak kararın mükellefe tebliği değil Vergi Dairesi kayıtlarına intikal eden tarihi anlamak gerekir.
Bilindiği gibi mükellefçe resen, ikmalen ve idarece yapılan tarhiyatlara dava açılması halinde İYUK’nun 27/3 maddesi gereğince tahsil işlemi duracaktır. Vergi sistemimizde, yargıya intikal etmiş olan uyuşmazlıklarda, vergi ve buna bağlı cezalar vergi mahkemesi kararıyla kısmen veya tamamen onanmış ise bu karar üzerine tahakkuk etmekte, dolayısıyla de vergi ve ceza tahsil edilebilir sa aya gelmiş olmaktadır. Bir üst yargı merciinde dava açılması (Üst yargı mercii tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş olması hali hariç) vergi ve cezanın tahsilini durdurmamaktadır.
Bu itibarla, vergi mahkemesi kararına karşı bir üst yargı merciinde dava açılmış olması halinde yine onanan miktarlara göre hesaplanan vergi ve cezalar ile birlikte gecikme faizinin tahsili yoluna gidilecektir. Ancak, üst yargı merciinde dava açılması yanında yürütmenin durdurulması istenilmiş ve yürütmenin de durdurulmasına karar verilmiş ise bu takdirde vergi mahkemesi kararının sonuçları 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27/4. fıkrası uyarınca, yürütmenin durdurulmasının yenilenmesi halinde uzatılan süreler kadar durmuş bulunmaktadır. Dolayısıyla tahsil işlemleri de yürütmenin durdurulduğu süreler kadar otomatikman durmuş olacağından bu sa ada vergi ve cezalar ile gecikme faizinin tahsili yönünden herhangi bir işlem yapılması kanunen mümkün değildir.
Bu bağlamda Vergi Mahkemesi kararına göre üst mahkemede devam edilen davaya göre aşağıdaki şekilde işlem tesisi gerekir.
a) Yürütmeyi durdurma sürelerinin sona ermesine rağmen üst yargı organınca ihtilaf hakkında karar verilmediği takdirde, daha önce verilmiş bulunan vergi mahkemesi kararı uygulanarak bu karar üzerine belirlenmiş olan vergi ve ceza ile birlikte gecikme faizinin
224 172 Seri No’lu Tahsilat Genel Tebliği 26.02.1986 tarih ve 19031 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
229


































































































   243   244   245   246   247