Page 50 - VERGİ İCRA
P. 50
34 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
faaliyetleri sonunda elde edeceği kazancı ile borcu ödemesine engel olması itibariyle de
mâkul bir vasıta sayılmamak icabeder.
Modern tahsil usullerine göre, borçlular lehine bu şekilde çeşitli kolaylıklar ihdas edilmekle beraber, diğer tara an kamu idaresinin alacaklarını emniyet altına alacak tedbirler de mevcuttur. Bunların başında kamu alacağına, üstünlük tanıyan, bu alacaklara karşılık teminat tesis eden hükümler, tedbir amaçlı tahakkuk ve haciz ile borçluların seri ve müessir bir tarzda kovuşturulmasını sağlayan sade ve basit usuller yer almaktadır.
Bu nedenledir ki, amme idaresi alacaklarının tahsilinde borçlulara doğrudan doğruya cebri takip usullerinin tatbikine geçilmeden evvel iyi niyetli amme borçlusuna ödeme kolaylığı sağlamak ve bununla ilgili müesseseler getirmek yanında kötü niyetli amaçlar içinde korunma tedbirleri de sağlamak pek tabidir ki amme idaresinin hususi görevleri arasındadır.
Aksi durumda amme borçlusu kendine tanınan kolaylıkları bertaraf ederek kaçması, malları kaçırması, hileli yollara sapması ihtimallerine karşı asli ve tali olmak üzere korunma tedbirleri geliştirmiştir.
6183 sayılı Kanunun İkinci Bölümü “Amme Alacaklarının Korunması” başlığı altında düzenlenmiş olup amme alacağının tahsilinin sağlanması için koruma tedbirleri öngörmüştür. Amme alacağının korunmasının asli korunma yöntemleri sırasıyla Teminat isteme (Md. 9-10), İhtiyati haciz (Md. 13-16) ve İhtiyati tahakkuk (Md. 17-20) hükümleri olarak sayılmıştır.
Amme Alacakları Aslı Koruma Yöntemleri
Teminat steme htiyati Haciz htiyati Tahakkuk
Bunun yanında amme alacaklarının asli korunma tedbirleri dışında da amme alacaklarına üstünlük ve imtiyaz tanıyan düzenlemeler, muvazaalı işlemlerin iptalini sağlayan müesseseler, tüzel kişilerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilememesi durumunda kanuni temsilciye sorumluluk yükleyen hükümler ise aşağıda belirtildiği üzere diğer korunma yöntemleri olarak karşımıza çıkmaktadır.