Page 56 - VERGİ İCRA
P. 56

40 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA 3.3. Teminatı kimler isteyebilir
6183 Sayılı Kanunu 9 uncu maddesine göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 344 ve 359 uncu maddesinde sayılan fiillerin varlığı veya tespiti halinde vergi incelemesine yetkili memurlarca ilk hesaplara göre belirtilen miktar üzerinden tahsil dairesince teminat istenir. Tahsil dairesi ise aynı Kanunun 3 üncü maddesine göre bu kanunun tatbikinde vazifeli dairesini, servisini ve memurlarını ifade eder.
Vergi incelemesine yetkililer ise, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 135 inci maddesinde sayılmıştır. Buna göre, Vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.
Teminat amme alacağını koruma altına alan bir oto kontrol sistemi olduğu göz önüne alındığı vergi incelemesine yetkili elemanlarca yapılan vergi incelemelerinde mükelle erin iş ve işlemlerinde kaçakçılık veya vergi zıyaına sebebiyet verildiğinin tespit edilmesi halinde teminatın istenilmesi gerekir. Bu durumda da anlaşılacağı üzere münhasıran belirtilen konularda ve vergi inceleme yetkisine sahip memurların talebi üzerine ancak tahsil dairesi tarafından teminat istenir. Doğrudan doğruya vergi inceleme elemanı amme borçlusuna yazı yazarak teminat isteyemez.
Teminat istenilmesi vergi inceleme elemanının takdirindedir. Ancak inceleme elemanının bu konuda takdir hakkını kullanırken ve konuya ilişkin ön raporunu hazırlarken, vergi kayıp ve kaçağı hakkında fikir sahibi olabilecek ve bir ön rapor hazırlayabilecek durumda olması gerekir. Bu nedenle, örneğin de er ve belgelerin ibrazı için mükellefe verilen süre daha dolmadan teminat istenilemez.80
3.4. Teminatta süre
6183 Sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre, hilafına bir hüküm bulunmadıkça bu kanunda yazılı müddetlerin hesaplanmasında ve tebliğlerin yapılmasında Vergi Usul Kanunu hükümleri tatbik olunur. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 14 üncü maddesinde ise, vergi muamelelerinde süreler vergi kanunları ile belli edilir. Kanunda açıkça yazılı olmayan hallerde 15 günden aşağı olmamak şartıyla bu süreyi, tebliği yapacak olan idare belirler ve ilgiliye tebliğ eder.
80 http://www.bumindogrusoz.com/Danıştay 9. Dairesinin 04.11.2004 tarih ve Esas No:2002/358, Karar No: 2004/5373.


































































































   54   55   56   57   58