Page 140 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 140

140 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
    İhtiyati haciz, ileride tahakkuk edecek olan, tahakkuk etmiş henüz vadesi geçmemiş bulunan ya da geçtiği halde ödeme emri tebliğ edilmemiş olan amme alacağının tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan hacze denir. Esas olarak ihtiyati hacze konu olan alacaklar henüz tahakkuk etmemiş alacaklar ile tahakkuk etmesine rağmen henüz vadesi gelmemiş olan alacaklardır. Ancak, ödeme emri gönderildikten sonra, 15 günlük itiraz süresi içinde de ihtiyati haciz kararı alınabilir. İhtiyati haciz kararını almaya yetkili makam ise alacaklı idarenin mahalli en büyük memuru, vergi dairesi başkanlığı olan yerlerde ise vergi dairesi başkanıdır. 6183 sayılı Kanunun 13/3. maddesine göre borçlu kaçmışsa veya kaçması, mallarını kaçırması ve hileli yollara sapması ihtimalleri varsa ihtiyati haciz uygulanabilir. Borçlunun yeni adresini yetkili makamlara bildirmeden bilinen adresini terk etmesi ve bu durumun yoklama veya tebligat işlemi sırasında tespit edilmesi halinde maddede sayılan koşulların oluştuğu kabul edilerek ihtiyati haciz yoluna gidilebilir. Buna karşılık, bankalara yapılacak haciz ve ihtiyati haciz tebliğlerinin sadece tebliğ tarihi itibarıyla amme borçlularının mevcut olan varlıklarını konu alması ve bu kişilerin ileride doğabilecek alacakları için haciz ve ihtiyati haciz tebliğinde bulunulmaması gerekmektedir. Bu nedenle vergi dairesinin, gelecekte doğabilecek alacakları ihtiyati hacze konu etmesi Kanuna aykırıdır.
  5.1.3. Borçlu kaçmışsa veya kaçması, mallarını kaçırması ve hileli yollara sapması ihtimallerinin Bulunması
5.1.3.1. Vergi hukukunda ihtimal kavramı
6183 Sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 3 numaralı bendine göre, borçlu kaçmışsa veya kaçması, mallarını kaçırması ve hileli yollara sapması ihtimalleri varsa ihtiyati haciz sebebidir.
6183 sayılı Kanunun 3 numaralı bendi uyarınca ihtiyati haciz kararı ancak, borçlu kaçmışsa veya kaçması, malları kaçırması ve hileli yollara sapması ihtimallerinin bulunması halinde mümkün olup, bu hallerin varlığı ise, hukuk devletinin ve buna bağlı olarak hukuki güvenlik ilkesinin gereği olarak somut biçimde ortaya konulması gerektiğinden, bu durumlardan herhangi birinin varlığı hususunda somut hiçbir belirleme yapılmadan tesis edilen ihtiyati haciz kararı hukuka uygun değildir.137
 137. İzmir 2. Vergi Mahkemesinin 26.05.2011 tarih ve Esas No:2011/34 Karar No:2011/1044




























































































   138   139   140   141   142