Page 236 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 236

236 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
 Buna göre, şirket ortaklarından Bay (A) veya Bay (B)’nin birisinin de yönetim hakkının olması şartıyla dışarıdan Bay (C) müdür olarak atanabilir. NAZ İnşaat Ltd. Şti’nin ortaklarından birinin yönetim hakkı olmaksızın dışarıdan Bay (C)’nın tek başına müdür olarak atanabilmesine cevaz verilmemiştir.
11.5.2. Limited şirket müdürü hakkında yapılacak takip
Ortakların hep birlikte müdür sıfatıyla şirket işlerini idareye ve şirketi temsile mezun ve mecbur tutulmaları halinde ortaklar hakkında 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılacak takip; 35 inci madde hükümlerine göre sermaye hisseleri oranında olmayacaktır. Ortakların hepsi kanuni temsilci sıfatına haiz olacaklarından, haklarındaki takip 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35 inci maddesine göre, amme alacağının tamamından müşterek ve müteselsil sorumluluk esasına göre yürütülecektir.
Limited şirket ortaklarının müdür sıfatına haiz olmamaları halinde, 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılacak takip; 35 inci madde hükümlerine göre sermaye hisseleri oranında; ortakların müdür sıfatına haiz olmaları halinde ise, kanuni temsilciler hakkındaki takip hükümleri geçerli olacağından amme alacağının tamamından, müşterek ve müteselsil sorumluluk esasına göre yürütülecektir.
Örnek: KOCAKAYA Sigorta Ltd.Şti’nin iki ortağı bulunmaktadır. Bay (A) % 10 hisseli, Bay (B) ise % 90 hisseli ortak olup şirket müdürü Bay (B)’dir. 2020 yılına ait kurumlar vergisi borcu kanuni süresi içerisinde ödenmemiştir. 6183 sayılı Kanuna göre takip ne şekilde yapılacak ve ortaklar arasında takip sırası var mıdır?
Limited şirketten tahsili olanaksız hale gelen vergi alacağının kanuni temsilcilerin takibi suretiyle tahsiline 213 sayılı Kanun’un 10 uncu maddesi uyarınca kanuni temsilcilerin şirketin vergi borçlarının tamamından sorumlu olduğu, limited şirketten tahsili olanaksız hale gelen vergi borçlarından dolayı şirket ortaklarının ise, 6183 sayılı Kanun’un 35 inci maddesi uyarınca takip edilebileceği, bu takibin de şirketin borçlarının tamamı için değil ortakların sermaye hisseleri oranında olacaktır.
Buna göre, 6183 sayılı kanun kanuni temsilciler ve ortaklar için farklı takip usulleri öngörülmüştür. Kanuni temsilci ve limited şirket ortaklarının takibinde, vergi borcunun öncelikle şirket tüzel kişiliğinden tahsili yoluna gidilmesi her iki Kanunun birbirine paralel hükümleri olup, borcun tahsilinin mümkün olmaması halinde ise kanuni temsilci veya ortak arasında bir öncelik sırası öngörülmediğinden ödeme emrinin aynı anda ortak ve şirket müdürü adına düzenlenmesinde engel bulunmamaktadır.



























































































   234   235   236   237   238