Page 32 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 32

32 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
 Buna göre Devlete, il özel idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer’i amme alacakları ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile bunların takip masrafları amme alacakları kapsamında sayılmıştır.
6183 Sayılı Kanun Kapsamındaki Kamu Alacakları
   Asli Alacaklar
Vergi
Resim
Harç Muhakeme Giderleri Vergi Cezaları Para Cezaları
Fer’i Alacaklar
Gecikme Zammı Pişmanlık Zammı Haksız Çıkma Zammı Gecikme Faizi Tecil Faizi
Takip Masrafları
Haciz
İlan Muhafaza Nakil
Zor Kullanma Teferruğ Masrafları
                 Asli Amme alacakları, vergi, gümrük resmi, harç, vergi cezası (vergi ziyası, özel usulsüzlük, usulsüzlük), para cezası (idari ve adli para cezası), ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masraflarından (yargılama giderleri) ve takip masraflarından oluşmaktadır.
Takibat giderleri ise, cebri icradan mütevellit muameleler sırasında yapılan zor kullanma, ilan, haciz, nakil ve muhafaza giderleri gibi her türlü giderleri, ifade eder. Bunun anlamda takip masrafları asli amme alacağı niteliğindedir. (A.A.T.U.H.K Md. 3/7)
Kanun koyucu 1 inci madde de “gibi” demek suretiyle asli amme alacakları tadat etmeyerek geniş anlamda değerlendirmiştir. Bu anlamda trafik para cezaları, ecrimisil, sosyal sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezası, katılım payları gibi Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları bu kapsamda değerlendirilebilir.
Fer’i amme alacakları ise, amme alacağına bağlı ona mütevellit doğan alacaktır. Amme alacağının aslı yoksa ve/veya yargı kararlarına göre terkin edilmişse fer’i amme alacağı kendiliğinden düşer. Bunun yanında mali idare amme alacağını ne kadar zamanında ve çabuk tahsil ederse vergi maliyeti de o kadar düşük olacak ve fer’i amme alacağının borçluya külfeti daha az olacaktır. Güçlü mali idarelerde cebri takip ne kadar hızlı işlerse borç temerrüde uğrar uğramaz tahsil edilecek faiz ve zam gibi tali alacaklar o oranda külfet olmaktan çıkacaktır.


















































































   30   31   32   33   34