Page 59 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 59

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 59
      Resmi tasfiyenin sonuçları;
• Resmi tasfiye talebi üzerine mirasın açılmasına rağmen resmi tasfiyenin
sonuna kadar terekeyi mirasçılar iktisap edemez
• Mirasçılar tereke borçlarından kişisel malvarlıkları ile değil sadece tereke ile sorumlu olurlar. (TMK; m.632/3; Resmî tasfiye hâlinde mirasçılar, terekenin borçlarından sorumlu olmazlar.)
• Alacaklılar alacaklarını sadece tereke varlığından karşılayabilir.
• Tereke varlığından öncelikle miras bırakanın borçları ödenir.
• Tereke borçları ödendikten sonra kalan artık değer mirasçıların malvarlığına geçer. 6183 sayılı Kanunun 50 nci maddesi uyarınca, mirasçılar, mirası kabul veya ret etmemişlerse bu hususta 4721 sayılı Kanunda belirlenmiş süreler geçinceye kadar haklarındaki takip durdurulacaktır. 4721 sayılı Kanunun 606 ncı maddesinde; mirasın 3 ay içerisinde ret olunabileceği hükme bağlanmış olup, bu süre içerisinde mirasın kabul edildiğine ilişkin bir bilgi edinilmeden mirasçılar hakkında takip yapılmasına imkan bulunmamaktadır. Diğer taraftan, aynı maddede mirasın tutulan defter mucibince kabulü halinde, mirasçı, deftere kaydedilmemiş olsa dahi amme alacağından mirastan kendisine düşen miktar ile mesul olduğu da açıkça hüküm altına alınmıştır. Medeni Kanununun 629’uncu maddesinde, alacaklarını süresi içinde deftere yazdırmayan alacaklılara karşı mirasçının, kendi kişisel mallarıyla sorumlu olmadığı gibi; terekeden kendisine geçen mallarla da sorumlu tutulamayacağı, ancak, alacaklının kusuru olmadan deftere yazdıramadığı veya bildirdiği hâlde deftere yazılmamış alacakları için mirasçı, zenginleşmesi ölçüsünde sorumlu kalacağı, alacakları, tereke mallarıyla güvence altına alınmış olan alacaklılar deftere geçirilmemiş olsa bile bu haklarını güvenceden alabilecekleri hüküm altına alınmıştır.
6183 sayılı Kanun kapsamına giren amme alacakları açısından ise bu kuralın uygulanmayacağı, 7 nci maddede (Mirasın tutulan defter mucibince kabulü halinde, mirasçı, deftere kaydedilmemiş olsa dahi amme alacağından mirastan kendisine düşen miktar ile mesuldür.” hüküm altına alınmıştır. Ayrıca,6183 sayılı Kanunun 7’nci maddesi uyarınca da mirasın tutulacak defter mucibince ret veya kabulü sırasında murisin mal varlığı üzerinde ölmeden önce haczedilen malları defter tutma muamelesinin devamı müddetince satışı yapılamayacaktır. 6183 sayılı Kanunun 7’nci maddesinde terekenin bir mahkeme veya iflas dairesi tarafından tasfiyesini gerektiren hallerin bu hükmün dışında olduğu hüküm altına alınmıştır. Bununla tasfiye halinde borçlunun ölümü üzerine takip muamelelerine devam edilemeyeceği kabul edilmiştir.


























































































   57   58   59   60   61