Page 135 - VERGİ İCRA
P. 135

Amme alacağını ödememiş borçlulardan ödeme müddetinin başlamasından sonra (Birinci taksit: 31.03.2019 ve İkinci taksit: 31.07.2019) yapmış oldukları bağışlamalar ve ivazsız tasarru ar hükümsüz sayıldığı için Mehmetçik vakfına yapılan bu bağışın aynı kanunun 24 üncü maddesine göre iptali istenecektir.
10.3. Bağışlama Sayılan Tasarru ar
10.3.1. Kan ve sıhri hısımlar arasındaki ivazlı tasarru ar
Bağışlama kelime anlamı olarak yardım, hibe, teberru gibi anlamlara gelmektedir. Bağışlama karşılığında para veya mal gibi herhangi bir çıkar veya değer olmadan para veya para ile temsil edilebilen değerlerin bir kimseye (gerçek veya tüzel kişi) verilmesidir. Bu kapsamda bağışlama, ivazsız intikal, hediye, hibe, yardım aynı anlamda kullanılan kelimelerdir.
6183 sayılı Kanunun 28/1 bendi hükmü gereğince; Üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan hısımlarıyla eşler ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) sıhri hısımlar arasında yapılan ivazlı tasarru ar, bağışlama hükmünde olup, aynı Kanunun 27 inci maddesinde öngörülen koşullarla hükümsüzdür. Bu anlamda kanunda geçen kan ve sıhri hısımların kapsamını bilmek gerekir. Buna göre,
→ Birinci derece kan hısımları; Anne, baba ve çocuklar;
→ İkinci derece kan hısımları; Büyükbaba, büyük anne, torun ve kardeşler,
→ Üçüncü derece kan hısımları ise, Dayı, amca, teyze, hala ve yeğendir.
→ Birinci derece sıhri hısımlar, Eşinin annesi, eşinin babası,
→ İkinci derece sıhri hısım ise, Eşinin kardeşleri (kayın, baldız, görümce), eşinin büyük
annesi ve eşinin büyük babası olarak sayılmıştır.
Amme borcunu ödemeyen kişilerin malvarlığını kaçırmak ve gizlemek amacıyla akrabalar arasında tapuda ve sicilde ivazlı işlemler yaptığı uygulamada karşılaşılan durumlardır. İvazlı tasarrufun iptali davalarında amaç ise, borçlunun iyi niyet kurallarına aykırı davranmak suretiyle alacağın sonuçsuz kalmasını engelleme çabasına mani olmaktır.
Akrabalar arasında ivazlı bir satış olup olmadığının tespit edilmesi için, taşınmazların başında uzman bilirkişiler vasıtası ile keşif yapılarak taşınmazların tasarruf tarihindeki gerçek değerinin belirlenmesi ve ivazlar arasında fahiş fark olup olmadığının saptanması, yakın akrabalık, arkadaşlık, iş ortaklığı gibi bir yakınlık olup olmadığının araştırılması gerekir.157
157 Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin 14.07.2011 tarih ve Esas No: 2011/5563, Karar No: 2011/7537
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
119


































































































   133   134   135   136   137