Page 138 - VERGİ İCRA
P. 138

122 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
İntifa hakkı şeklindeki işlemlerde, kan ve sıhrı hısımlık aranmayacak her ne şekilde olursa olsun üçüncü bir kişi menfaatine tesis etmiş olan akitlerde dikkate alınacak ve bağışlama sayılan tasarru ar kabul edilecektir.
10.3.4. Kaydı hayat şartıyla irat
Kaydı hayat şartıyla irat, bir malın devri karşılığında bir kimsenin ölünceye kadar bakılmasını gerektiren bir sözleşmedir. Ömür boyu gelir ve ölünceye kadar bakma sözleşmeleri şeklinde Borçlar Kanununun 607 inci maddesinde düzenlenen uygulamada, gelir borçlusunun gelir alacaklısına, içlerinden birinin veya üçüncü bir kişinin ömrü boyunca belirli dönemsel edimlerde bulunmayı üstlendiği sözleşmedir. Ömür boyu gelir sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.
Diğer bir ifade ile ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir.
Örneğin, Mal varlığı olan zengin bir iş adamı yaşlılığında kendine ömür boyu bakma karşılığında bakıcısına 2 adet gayrimenkulü devretmeyi taahhüt etmiş aralarında kaydı
hayat şartıyla irat sözleşmesi düzenlenmiştir. Vergi dairesine olan borcunu ödemediği anlaşılan mükellefin kaydı hayat şartlı bu sözleşmesi 6183 sayılı kanun karşısında bağışlama hükmünde olup geçersizdir.
10.4. Hükümsüz sayılan diğer tasarru ar
İvazsız yani karşılıksız olarak yapılan tüm tasarru ar yukarıda açıklanan şartların gerçekleşmesi halinde hüküm ifade etmeyeceği 6183 sayılı Kanunun 27 inci maddesinde düzenlenmiş aynı Kanunun 29 uncu maddesinde ivazsız tasarru arın dışında yapılan bazı tasarru arın da aynı kapsamda hükümsüz olduğu kabul edilmiştir.
Amme alacağını ödemeyen borçlulardan müddetinde veya hapsen tazyikına rağmen mal beyanında bulunmayanlar ile malı bulunmadığını bildiren veyahut beyan ettiği malların borcuna kifayetsizliği anlaşılanların ödeme müddetinin başlamasından sonra yaptıkları tasarru ardan aşağıda belirtilenler hükümsüzdür. (6183 sayılı Kanun madde 29)


































































































   136   137   138   139   140