Page 399 - VERGİ İCRA
P. 399

Açıklamaya çalıştığımız tanımlar çerçevesinde gerek Medeni Kanun ve gerekse Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükmüne göre Gayrimenkul olarak addedilen değerler 6183 Sayılı Kanun kapsamında hacze konu edilecektir.
9.3. Gayrimenkul mal haczi ve satışı
Gayrimenkul haczi menkul mal haczine göre daha teferruatlı işlemleri kapsamaktadır. Gayrimenkul malların satışı daha teknik bir ekip ve kanunda belirtilen komisyonlar tarafından yerine getirilir. Menkul malların satışı ise satış servisi tarafından yapılır. Gayrimenkul malların satışında ileride daha detaylı açıklanacağı üzere teferruğ müessesesi de mevcuttur. Menkul malların pazarlık usulü ile satışı da mümkün iken gayrimenkul mallarda bu usul geçerli değildir. Menkul malların haczi, haciz tutanağı ile yapılırken her türlü gayrimenkul ve gemilerin haczi, tapuya veya gemi sicillerinin tutulduğu daireye haciz bildirisi tebliğ edilerek yapılır.
Tahsildar veya icra memuru, yaptığı araştırmalar sonrasında borçlunun menkul malları veya alacağının bulunmadığı veya bulunan menkul mal, alacak ve hakların borcu karşılamayacağı veya bunların kolaylıkla paraya çevrilme olasılığının bulunmadığı ya da başka nedenle doğrudan doğruya veya menkul mal haczine ek olarak borçlunun gayrimenkullerine ilişkin haciz bildirisi düzenlenir. Gayrimenkul haczi bunların ürün ve yararlarını da kapsadığından bu yarar ve ürünlerin toplanması, idare ve işletilmesi için gereken önlemler alınır. Bu ürün ve yararları ellerinde bulunduran üçüncü kişilere durum haciz bildirisi ile duyurulur.
6183 sayılı Kanunun 88 inci maddesinde, “Her türlü gayrimenkul malların, gemilerin haczi sicillerine işlenmek üzere Haciz Bildirisinin, tapuya veya gemi sicillerinin tutulduğu daireye tebliğ edilmesi suretiyle yapılır. Tahsil dairelerince düzenlenen haciz bildirileri, alacaklı tahsil dairelerince ya da alacaklı amme idaresi vasıtasıyla, posta yerine elektronik ortamda tebliğ edilebilir ve bu tebligatlara elektronik ortamda cevap verilebilir. Elektronik ortamda yapılacak tebliğe ve cevapların elektronik ortamda verilebilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Bu hükme istinaden, gayrimenkul mallar ve gemilerin haczi için, haciz keyfiyetinin tapuya veya gemi sicillerinin tutulduğu daireye tebliğ edilmesi gerekmektedir. Yapılan kanuni değişiklikle447 elektronik imza ya da şifre kullanılmak suretiyle haciz bildirilerinin elektronik ortamda bu idarelere tebliğ edilmesi ve elektronik ortamda cevaplarının alınması, elektronik ortamda tebliğ edilecek haciz bildirilerinde birden fazla amme borçlusu için
tebligat yapılabilmesi imkânı getirilmiştir.
447 16.06.2009 tarih ve 5904 Sayılı Kanunun 25 inci maddesiyle yapılan değişiklik
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
383


































































































   397   398   399   400   401