Page 46 - VERGİ İCRA
P. 46
30 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
Örnek: 03.10.2017 tasfiyeye giren ve 27.07.2018 tarihinde ticaret sicilinden kaydı silinerek hukuki varlığı sona eren yükümlü kurumun 2016 yılına ilişkin işlemlerinin incelenmesi sonucu şirket adına, resen kaçakçılık cezalı katma değer vergisi salınmıştır. Şirket adına tebliğ edilen ihbarnamelere karşı tasfiye memuru dava açmıştır?
İhbarnamenin yükümlü şirket adına düzenlenip, ihbarnameye karşı şirket adına tasfiye memuru olan şahıs tarafından dava açılması mümkün değildir. Diğer bir ifade ile tasfiyesi tamamlanıp ticaret sicilinden kaydı silindikten sonra tasfiyeden önceki döneme ilişkin işlemlerinin incelenmesi sonucunda şirket adına düzenlenen ihbarnameyle istenen vergi ve cezaya karşı tasfiye memuru yerine kanuni temsilci tarafından dava açılması gerekir.
Vergi Dairesi Müdürlüğünün tasfiyesi tamamlanıp ticaret sicilinden kaydı silinen şirket adına ödeme emri düzenleyebilmesi de mümkün değildir. Ödeme emrinin tasfiye öncesi ve sonrası durumlar dikkate alınarak temsile yetkili gerçek kişiler adına düzenlenmesi gerekir. Davanın ise, ödeme emrinde adı bulunan kişilerce açılması gerekmektedir.
2.4.4.4. Re’sen terk edilen şirketlerde takip usulü
Re’sen terkin işlemlerine ilişkin hükümler, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 153/A ve 160’ncı maddelerinde yer almaktadır. Re’sen terkine ilişkin ayrıntılı açıklamalar da Gelir İdaresi Başkanlığının 2016/2 Uygulama İç Genelgesinde63 düzenlenmiştir.
Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanununun 153’ncu maddesinde yazılı mükelle er işi bırakmaları halinde keyfiyeti vergi dairesine bildirmek mecburiyetindedir. İşi bırakmanın tarifi ise aynı kanunun 161’nci maddesinde belirtilmiştir. Bildirim ile ilgili şekil ve süre şartları da 168’nci ve müteakip maddelerinde belirlenmiştir.
İşi bırakma usul ve esasları yasal mevzuatta belirlenmişken gerekli bildirimlerin açıklanan şekilde yerine getirilmemesi veya belirtilen süre ve şekil şartlarına aykırı davranılması halinde mükellefiyetin durumu hakkında vergi dairesi re’sen araştırma ve yoklama yaptırır. Yapılan araştırma ve yoklamalarda aşağıdaki hususların tespiti halinde vergi dairesi mükellefin, mükellefiyet kaydını hiçbir işleme gerek kalmaksızın re’sen terk ettirir. Buna göre, re’sen terk müessesesi, belli şartların varlığı halinde vergi dairesi müdürlüğüne başkaca işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden mükellefiyet kaydının silinmesine imkân tanımaktadır.
63 12.05.2016 tarih ve 29537098-105[37]-52535 sayılı İç Genelge