Page 67 - VERGİ İCRA
P. 67

Örneğin, Hükümet tarafından belirlenen Ziraat Bankası A.Ş’nin ihraç edeceği hisse senedi ve tahvilleri teminat hükmünde sayabilir. Bu yolla elinde Ziraat Bankasının hisse senedini bulunduranların amme borcu olması halinde amme idaresine bunları teminat
olarak gösterebilirler. Ancak şirketin hisse senedi ve tahvillerin teminat olarak kabul edilmesi için en yakın borsa cetvelleri üzerinden % 15 noksanıyla değerlendirilmesi şarttır.
3.9.5. Haczedilen menkul ve gayrimenkul mallar
6183 Sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 5 numaralı bendine göre, amme borçlusunun gerek kendisinin ve gerekse amme borçlusu lehine üçüncü şahıslar tarafından gösterilen ve alacaklı amme idaresince haciz varakasına müsteniden haczedilen menkul ve gayrimenkul mallar teminat hükmündedir.
Dolayısıyla menkul ve gayrimenkul malların teminat hükmünde kabul edilebilmesi için kanun koyucu bazı şekil şartları öngörmüştür. 6183 sayılı Kanunun yukarıda yer verilen 10’uncu maddesi uyarınca, gayrimenkuller ve menkul malların teminat fonksiyonunu ifa edebilmeleri, haciz varakasına müsteniden haczedilmeleri ile mümkündür.
Burada kanun koyucu menkul ve gayrimenkul malların teminat fonksiyonunu ifa edebilmelerini, haciz varakasına müsteniden haczedilmeleri şartını saymıştır. Bu malların teminat olarak kabulü istemini içeren dilekçe “teminat senedi” olarak kabul edilemez.89
Bir diğer şart ise, üçüncü şahsın kendisine ait malı başkasının borcuna karşılık teminat olarak vermek istemesi halinde, bu iradesini açık bir şekilde gösteren imzalı muvafakat yazısını tahsil dairesine bizzat getirmesi gerekmektedir. Ancak, muvafakat yazısının bizzat üçüncü şahıs tarafından getirilmemesi halinde, üçüncü şahıs tarafından imzalanmış ve noter tarafından onaylanmış bir örneğinin tahsil dairesine gönderilmesi yeterli olacaktır.
Muvafakat yazısında aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekmektedir.
a) Alacaklı tahsil dairesinin ismi,
b) Borçlunun adı, soyadı/unvanı, T.C. Kimlik/Vergi Kimlik Numarası,
c) Borcun türü, dönemi ve tutarı,
d) Teminatın asli ve fer’i alacakları kapsamak üzere ve 6183 sayılı Kanunun 10 uncu
maddesinin (5) numaralı bendi gereğince teminat olarak verildiği şerhi,
e) Teminat olarak gösterilen menkul ve/veya gayrimenkul malın özellikleri belirtilmeli
ve malın teşhisine yarayacak belge fotokopileri de eklenmelidir.
89 Danıştay 7. Dairesinin 30.11.1999 tarih ve E. 1997/3790, K. 1999/3956
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
51


































































































   65   66   67   68   69