Page 104 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 104

104 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
TEMİNAT HÜKÜMLERİ
4- TEMİNAT İSTEME
6183 sayılı Kanun, Birinci Kısım, İkinci Bölüm altında amme alacağının korunması başlığı ile dört ayrı madde halinde teminat hükümlerine yer verilmiştir.
 Teminat isteme (Md. 9)
 Teminat ve değerlemesi (Md. 10)
 Şahsi kefalet (Md. 11)
 Teminat hükmünde olan eşya (Md. 12)
Teminat ve teminatın değerlenmesi ile ilgili hususlar 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanununun 10 ve 11 maddesinde düzenlenmiştir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 344 üncü maddesi uyarınca vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektiren haller ile 359 uncu maddesinde sayılan hallere temas eden bir amme alacağının salınması için gerekli muamelelere başlanmış olduğu takdirde vergi incelemesine yetkili memurlarca yapılan ilk hesaplara göre belirtilen miktar üzerinden tahsil dairelerince teminat istenir.
Türkiye’de ikametgâhı bulunmayan amme borçlusunun durumu amme alacağının tahsilinin tehlikede olduğunu gösteriyorsa, tahsil dairesi kendisinden teminat isteyebilir.
Teminat, amme idaresinin ileride doğabilecek risklere karşı alacağını güvence altına almaya dönük bir koruma tedbiridir. Diğer bir ifade ile teminat istenmesi, henüz kamu alacağı olma niteliği kazanmamış vergi ve cezaların, tahakkuk ettikleri tarihte karşılaşılabilecek tahsil imkânsızlığına bir önlem olarak öngörülmüştür.
Teminat, amme alacağını güvence altına almak üzere usul kanunları ile vergi kanunlarında belirtilen hallerde istenir. Bu anlamda teminat gösterme belirli şartların oluşması ile birlikte hem amme borçlusunu hem de amme alacaklısını koruyan bir yoldur. Çünkü teminat gösterilmesi halinde ihtiyati haciz ve tahakkuk işleminden sonra kati haciz yoluna gidilmeyecek amme borcuna yetecek miktarda teminatın paraya çevrilmesi sağlanacaktır. Bu yönüyle teminat gösterme amme borçlusunun iradesine bağlıdır. Teminat gösterme cebri bir işlem değil mükellefin hak ve menfaatine olup aksi eylem cebri işleme tabidir.
 





















































































   102   103   104   105   106