Page 106 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 106

106 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
 Teminat inceleme elemanına bu yönüyle ihtiyarilik tanımamakta gerekli şartların varlığı halinde derhal tahsil dairesi ile gerekli yazışmaların yapılması ve amme borcu, ceza ve faiz hesabı yapılarak toplam borcun tespit edilerek derhal teminatın istenmesinin sağlanması elzem hale gelmektedir.
Yapılan vergi incelemelerinde vergi ziyaına sebebiyet verilmesi ile kaçakçılık ve iştirak suçlarına temas edilmesi halinde vergi incelemeye yetkili elemanlarca tahsil dairesine bir ön raporla talimat vererek teminat istenmesi istenir.105 (Teminatın zorunlu olarak istenmesi)
Bununla beraber Türkiye’de ikametgâhı bulunmayan amme borçlusunun durumu, amme alacağının tahsilinin tehlikede olduğunu gösteriyorsa, tahsil dairesi kendisinden teminat isteyebilir. (Teminatın ihtiyari olarak istenmesi)
Örnek: Vergi Müfettişi, mükellefin 2017 hesap dönemi için vergi incelemesi yapmaktadır. Yapılan vergi incelenmesinde mükellefin Ba- Bs analizinde sahte fatura kullandığına dair deliller tespit edilmiştir. Vergi incelemesi mükellef nezdinde devam etmektedir.
Mükellefin Ba-Bs analizinde hakkında olumsuz rapor bulunan düzenleyici mükelleften yapılan mal alış bildirimi 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 359 uncu maddesinde sayılan hallere temas edildiği ve amme alacağının salınması için gerekli muamelelere başlanmış olduğu göstermektedir.
İnceleme elemanı bu aşamada vergi incelemesi devam ederken kaçakçılık suç ve cezalarına ilişkin teması tespit ettiği anda tarh edilecek vergi, kesilecek vergi cezası ve faizinin de hesaplanarak ön inceleme raporu ile teminat talebi için vergi dairesine durum iletilmelidir. Tutanak tutulduktan ve vergi inceleme raporu tamamlandıktan sonra veya vergi ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğinden sonra ise teminat istenmesi mümkün değildir.
4.1.2. İştirak suçu halinde teminat
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 360 ıncı maddesinde, 359 uncu maddede yazılı suçların işlenişine iştirak eden suç ortaklarının bu suçların işlenmesinde menfaatinin bulunmaması halinde, Türk Ceza Kanununun suça iştirak hükümlerine göre hakkında verilecek cezanın yarısı indirilir. Aynı Kanunun 344 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre, vergi ziyaına 359 uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.
 105. Danıştay 7.Dairesi de 16.04.1992 tarih ve Esas No:1988/23, Karar No:1992/1123

























































































   104   105   106   107   108