Page 345 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 345

d) Normal vade tarihi, Vergi Usul Kanunun 19 uncu maddesine göre, vergi alacağı vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar. Diğer bir ifade ile vergi yükümlülüğü, vergi konusu olayın gerçekleşmesi ile doğar. Bu olayın gerçekleşmesi vergi yükümlülüğünün doğması için gerekli ve yeterlidir. Vergi yükümlülüğünün subjektif ve ferdî bir hukukî duruma dönüşebilmesi için beyan, tarh ve tahakkuk işlemlerinin gerekli olması; vergi yükümlülüğünün, bu yükümlülüğü yaratan olayın ortaya çıkmasıyla doğacağı gerçeğini etkilemez. Vergi yaratan olay gerçekleştiği an, vergi yükümlülüğü doğmuş olacaktır. Bu yükümlülüğün beyan yoluyla yükümlü tarafından veya ikmalen, re’sen veya idarece tarh işlemleri yoluyla vergi idaresince belirlenmesi hangi tarihte yapılmış olursa olsun; mükellefiyete esas olacak tarih, vergiyi doğuran olayın meydana geliş tarihidir.
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 345
  2013/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Vergi Tekniği Sınavı
Soru: Gecikme faizi ve gecikme zammını hesaplayınız?
Cevap: Vergi Usul Kanunu’nun 112 nci maddesine göre, ikmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlarda dava konusu yapılan vergilerin ödeme yapılmamış kısmına, kendi vergi kanunlarında belirtilen ve tarhiyatın ilgili bulunduğu döneme ilişkin normal vade tarihinden itibaren, yargı organı kararının tebliği tarihine kadar geçen süreler için gecikme zammı oranında gecikme faizi hesaplanır. Gecikme faizinin hesaplanmasında ay kesirleri dikkate alınmaz. Vergi ziyaı cezası ve özel usulsüzlük cezası için gecikme faizi hesaplanmaz. (VUK. Md.112/3-b, KDVK. Md.46/1) Tarh edilen vergi ve kesilen cezalar vergi mahkemesi tarafından tasdik edilmesine rağmen, mükellefin bu tasdik kararını Danıştay’da temyiz etmesi ve yürütmeyi durdurma kararı alması sebebiyle; gecikme faizinin, Kasım/2010 vergilendirme dönemine ait Katma Değer Vergisinin normal vade tarihi olan 26.12.2010 tarihinden Danıştay’ın tasdik kararının vergi dairesine tebliğ tarihi olan 15.11.2012 tarihine kadar geçen süre için hesaplanması gerekmektedir. Buna göre, Katma Değer Vergisine 26.12.2010–15.11.2012 tarihleri arasında geçen 22 aylık süre için gecikme faizi hesaplanması gerektiğinden, mükellef tarafından ödenen gecikme faizi tutarı: [200.000 X (22 X % 1,40 = ) % 30,8=] 61.600,00 TL’dır.
Amme Alacaklarının Tahsil usulü Hakkında Kanun’un 51 inci maddesine göre, amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı % 1,40 oranında gecikme zammı
   




























































































   343   344   345   346   347