Page 354 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 354

354 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
 Bu bilgiler ışığında resen tarh edilen vergi için gecikme faizinin hesaplanacağı süre normal vade tarihinden (30.04.2020) -Vergi Mahkemesi Kararının Vergi Dairesine tebliğ edildiği tarih (21.04.2021) tahakkuk tarihi olacağından Mayıs/2020 ile Nisan/2021 tarihlerini kapsayan tam ay için gecikme faizi hesaplanacaktır. Nisan ayında geçen 21 gün faiz hesaplamasında dikkate alınmayacağı açıktır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 368/2 fıkrasına göre “vergi cezalarına karşı dava açılmışsa, vergi mahkemesi kararı üzerine vergi dairesince düzenlenecek ihbarnamenin ilgiliye tebliğ tarihinden başlayarak bir ay içinde ödenir” hükmü yer aldığından, ihbarnamenin mükellefe tebliğ tarihi gecikme faizinin hesabında değil ödemenin yapılmasında belirleyici olacaktır.
Görüleceği üzere, vergi mahkemesi kararının vergi dairesine tebliğ tarihi tahakkuk tarihi olarak kabul edileceğinden bu tarihin gecikme faizinin hesabında önemli bir yeri bulunmaktadır. Kararın vergi dairesine tebliğ tarihi olan 21.04.2021 ile kararın mükellefe tebliğ edildiği 20.10.2021 arasında geçen süre için ise gecikme faizi veya gecikme zammı işleyemeyeceğinden bu süre zarfında geçen her günün mükellef lehine olacağı aşikârdır.
3.4.2.2. İhtilafın üst yargı organında sürdürülmesi
Kanunda geçen yargı kararı organı ifadesinde ne anlamak gerektiği hususunda 172 Seri Numaralı VUK Genel Tebliği272’nde gerekli açıklamalar yapılmıştır. Buna göre: yargı organı ifadesinden Vergi Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay kararlarını kastetmektedir. Bu nedenle, gecikme faizinin hesaplanmasında yargı organının kararının tebliğ tarihi olarak, kararın mükellefe tebellüğ tarihi yerine Vergi Dairesi kayıtlarına intikal eden tarihi anlamak gerekir.
Bilindiği gibi mükellefçe resen, ikmalen ve idarece yapılan tarhiyatlara dava açılması halinde İYUK’nun 27/4 maddesi gereğince tahakkuk ve buna bağlı olarak da tahsil işlemi duracaktır. Vergi sistemimizde, yargıya intikal etmiş olan uyuşmazlıklarda, vergi ve buna bağlı cezalar vergi mahkemesi kararıyla kısmen veya tamamen onanmış ise bu karar üzerine tahakkuk etmekte, dolayısıyla de vergi ve ceza tahsil edilebilir safhaya gelmiş olmaktadır. Bir üst yargı merciinde dava açılması (Üst yargı mercii tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş olması hali hariç) vergi ve cezanın tahsilini durdurmamaktadır.
 272. 172 Seri No’lu Tahsilat Genel Tebliği 26.02.1986 tarih ve 19031 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.



























































































   352   353   354   355   356