Page 389 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 389

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 389
  Yargı kararına göre iade edilip yine yargı kararı uyarınca mükelleften geri istenen vergiler, tecil faizi oranında gecikme faizi hesaplanarak tahsil edilir.
Örnek: Mükellef Bay (A), kanuni gerekçe göstererek Katma Değer Vergisini ihtirazi kayıtla beyan etmiş ve süresinde ödemiştir. Kendi beyanına karşı Vergi Mahkemesi nezdinde dava açmıştır. Vergi Mahkemesi bu dava üzerine 17.01.2019 tarihinde karar vererek tarhiyatı kaldırmıştır. Bunun üzerine vergi dairesi bu karara istinaden zamanında peşin ödenen vergilerin iadesini 11.03.2019 tarihinde mükellefe yapmıştır.
İadenin yapılmasından sonra Vergi Dairesi bu karara karşı üst mahkemeye başvurmuş Bölge İdare Mahkemesi 19.07.2019 vergi mahkemesince verilen kararı bozmuştur. İlgili istinaf kararı 07.07.2020 tarihinde Vergi Dairesine tebliğ edilmiştir. Bu örneğimize göre gecikme faizini hesaplayınız?
Çözüm: İhtirazi kayıtla beyan edilip ödendikten sonra yargı kararına göre iade edilip yine yargı kararı uyarınca tahsili gereken vergilere, iade tarihinden yargı kararının vergi dairesine tebliğ tarihine kadar geçen süre için bu maddede yer alan esaslar dâhilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanuna göre belirlenen tecil faizi oranında gecikme faizi hesaplanır.
Buna göre iade tarihi olan 11.03.2019 tarihinden Bölge idare mahkemesinin istinaf kararının vergi dairesine tebliğ tarihi olan 07.07.2020 tarihleri arasında geçen süre için tecil faizi oranında gecikme faizi hesaplanması gerekecektir.
3.4.6.3.2.2. İhtirazi kayıtla beyan edilerek tahakkuk eden verginin ödenmeyip dava konusu yapılması
İhtirazi kayıtla beyan edilerek tahakkuk eden vergi, ödenmeyip dava konusu yapılması halinde yürütmenin durdurulması istemi ve davanın reddedilmesi halinde bu verginin normal vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammı ile birlikte tahsili gerekmektedir.
Öte yandan gecikme zammı; vergilerin gerek beyanname kuralına göre gerekse ikmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyat sonucu tahakkuk etmesi ve bu tahakkuk üzerine verilen ödeme süresi içerisinde ödenmemesi halinde devreye giren bir mali müeyyide olup, çeşitli hukuki nedenlerle tahakkuku yapılmayarak ödeme süresi verilmeyen kamu alacaklarına gecikme zammı hesaplanması mümkün bulunmamaktadır.


























































































   387   388   389   390   391