Page 388 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 388

388 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
 Bu bağlamda belirtmek gerekir ki, pişmanlıkla beyanda bulunan mükellef yukarıda da belirtildiği üzere hatalı davranışını kabul etmiştir ve vergi ziyaına yol açan fiilden pişmandır. Bu hâlde dava açılması bu pişmanlık hâliyle bağdaşmamaktadır. Ancak pişmanlık hükümlerinden faydalanma yönünde bir irade göstermeden düzeltme beyanına ihtirazi kayıt koyan mükellefin dava açabilme isteğinin de hukuken korunması gerekir.296
İhtirazi kayıtla pişmanlık beyannamesi verilmesine olanak bulunmamaktadır.
3.4.6.3.2. İade edilen vergilerin geri alınması halinde gecikme faizi 3.4.6.3.2.1. Beyan edilip ödendikten sonra iade edilen vergiler
Bilindiği gibi, 4731 sayılı Kanunun 4’üncü maddesi ile297 Vergi Usul Kanununun 112’inci maddesine eklenen 6 numaralı fıkrada, ‘İhtirazi kayıtla beyan edilip ödendikten sonra yargı kararına göre iade edilip yine yargı kararı uyarınca tahsili gereken vergilere, iade tarihinden yargı kararının vergi dairesine tebliğ tarihine kadar geçen süre için bu maddede yer alan esaslar dâhilinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanuna göre belirlenen tecil faizi oranında gecikme faizi hesaplanır.’ hükmü yer almaktadır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 inci maddesinin 4numaralı fıkrasında, “ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan işlemlerle tahsilat işlemlerinden dolayı açılan davalar, tahsil işlemlerini durdurmaz. Bunlar hakkında yürütmenin durdurulması istenilebilir” hükmü yer almaktadır. Buna göre yürütme durdurma kararı olmadıkça ihtirazi kayıtla verilen beyanname üzerinden tahakkuk eden vergilerin tahsilatı durmamaktadır.
İhtirazi kayıtla beyan edilip ödendikten sonra bu beyanın mükellef tarafından vergi mahkemesinde dava konusu yapılması üzerine vergi mahkemesince verilen karar uyarınca iade edilip, daha sonra konunun bir üst yargı merciinde dava konusu yapılması sonucu üst yargı merci tarafından verilen bozma kararına göre tahsili gereken vergilere, bu fıkra uyarınca tecil oranında gecikme faizinin hesaplanması gerekir.
Buna göre; Vergi mahkemesi kararı üzerine mükellefe yapılan iadenin, iade tarihinden Bölge İdare Mahkemesi/Danıştay Kararının Vergi Dairesine tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için tecil oranında gecikme faizinin hesaplanması gerekir.
  297. 30.12.2001 tarih ve 24626 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.


























































































   386   387   388   389   390