Page 387 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 387

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 387
     müracaat edileceği hüküm altına alınmıştır. Bunun için de mükelleflerin aşağıdaki yolu izlemeleri gerekmektedir.
1- VUK m.126 hüküm altına alınan düzeltme zamanaşımı süresi geçmemelidir. 2- Vergi dairesine elden ya da posta ile yazılı başvuruda bulunması ve bu başvuruda açık biçimde vergi hatası olduğunu iddia ederek düzeltme talebinde bulunması gerekmektedir.
3- Vergi dairesince başvuru tarihinden itibaren (60) gün içinde olumsuz cevap verilmesi halinde cevap verildiği tarihten, cevap verilmemesi halinde 60 günü bittiği tarihten itibaren Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan şikayet yolu ile aynı düzeltme talebinde bulunması,
4- Gelir İdaresince başvuru tarihinden itibaren (60) gün içinde olumsuz cevap verilmesi halinde cevap verildiği tarihi izleyen, cevap verilmemesi halinde 60 günü bittiği tarihi izleyen günden itibaren (30) gün içinde Vergi Mahkemesinde dava açması gerekmektedir. Bu süre geçirildikten sonra dava açma hakkı sona ermektedir. Yukarıdaki işlemlerin tamamı mükelleflerin idareye başvurusundan sonra talepte bulunmaları üzerine dava açma haklarına ilişkin süreçler olup, idarenin mükellefin talebi olmaksızın yaptığı işlemler bu sorunun kapsamına girmemektedir.
 Mükelleflerin elden verdikleri beyannamelerin ihtirazi kayıtla verilmesinin mümkün olduğunu anlatmış olduk. Bu bağlamda konumuzla bağlantılı olarak e-beyanname ortamında ihtirazı kayıtla beyanname verilebilir mi sorusu akla gelmektedir. Vergi Beyannamelerinin postayla veya elektronik ortamda gönderilmesi Vergi Usul Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasında294 düzenlenmiştir.
Buna göre “Beyannamenin elektronik ortamda gönderilmesi halinde tahakkuk fişi elektronik ortamda düzenlenir ve mükellef veya elektronik ortamda beyanname gönderme yetkisi verilmiş gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda iletilir. Bu ileti, tahakkuk fişinin mükellefe tebliği yerine geçer” demektedir. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı e-beyanname sitesinden İhtirazi Kayıtla Beyanname verme uygulamasına 01.07.2005 tarihinde başlamıştır.295 Kullanıcılar bu tarihten sonra e-beyanname ortamında beyannamelerini ihtirazi kayıtla verebileceklerdir.
İhtirazi kayıtla verilen beyannamelerde tartışma konusu olan diğer bir husus ise, ihtirazi kayıtla pişmanlık beyannamesinin caizliği üzerinedir. Buna göre, süresinden sonra verilen düzeltme beyannamesine ihtirazi kayıt koyarak dava açılması caiz iken aynı durum pişmanlık beyannamesi için olanaklı değildir.
294. 31.07.2004 tarihinden geçerli olmak üzere 5228 sayılı Kanununun 3’üncü maddesiyle eklenmiştir. 295. Bkz.www.gib.gov.tr internet sitesinden internet vergi dairesi bölümü.
 

























































































   385   386   387   388   389