Page 41 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 41

Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 41
  2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Vergi Tekniği
Soru: 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre “takibata salahiyetli tahsil dairesi”ni açıklayınız?
 Cevap: 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’un “Kanundaki terimler” başlıklı 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında “Tahsil dairesi terimi: Alacaklı amme idaresinin bu kanunu tatbik etmekle vazifeli dairesini, servisini, memur veya memurlarını ifade eder” hükmüne; “Takibata salahiyetli tahsil dairesi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında da “Takibat, alacaklı amme idaresinin mahalli tahsil dairesince yapılır.” hükmü yer almaktadır. 5’inci maddenin 2 nci fıkrasında da borçlu veya malları başka mahallerde bulunduğu takdirde, tahsil dairesi borçlunun veya mallarının bulunduğu mahalde yapılacak takipleri o mahaldeki aynı neviden amme idaresinin tahsil dairelerine niyabeten yaptıracağı hüküm altına alınmıştır. Yukarıdaki hükümlere göre takibatın alacaklı amme idaresinin mahalli tahsil dairesince yapılması gerekmektedir. Maddede geçen niyabeten takip ise, malın bulunduğu yer tahsil dairesince esas alacaklı tahsil dairesi adına takibat yapılması olup, tahsil dairesi yetkisi olmayan idarenin 6183 sayılı Kanun uyarınca takip işlemini yapması hukuken mümkün değildir.
 2.2. Amme Borçlusu
6183 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre, Amme alacağını ödemek mecburiyetinde olan hakiki ve hükmi şahısları ve bunların kanuni temsilci veya mirasçılarını ve vergi mükelleflerini, vergi sorumlusunu, kefili ve yabancı şahıs ve kurumlar ile temsilcilerini ifade eder.
                Gerçek Mükellef Vergi ve
Sorumlusu Tüzel Kişiler
Kanuni Temsilci
Mirasçılar
Tesfiye Memurları
Yabancı
Şahıs ve Kefil
Kurum Temsilcisi
Amme Borçlusu




















































































   39   40   41   42   43