Page 542 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 542
542 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 3.4. Köylerde mal bildirimi
6183 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin ikinci fıkrasının Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, köylerde mal bildirimi aşağıda yer alan amme borçları dışında kalan alacaklar için köy muhtarlığına da yapılabilecektir
Gelir Vergisi (geçici vergi dâhil),
Kurumlar Vergisi (geçici vergi dâhil), Katma Değer Vergisi,
Özel Tüketim Vergisi,
Motorlu Taşıtlar Vergisi,
Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Özel İletişim Vergisi,
Şans Oyunları Vergisi,
Damga Vergisi,
Buna göre veraset ve intikal vergisi, stopaj gelir vergisi, ecrimisil ve harçlar gibi amme borçları için yapılacak mal bildirimleri ise köy muhtarlığına da yapılabilecektir.
Belediye hududları dışında bulunan borçlulara ödeme emri tebliği mutlaka muhtarlıkça yapılması gerekirken mal bildirimi tahsil dairesine yapılabileceği gibi kolaylık sağlamak amacıyla köy muhtarlığına da yapılması imkânı tanınmıştır. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığının yetki vermediği kurumlar vergisi gibi amme borçları için yapılacak bildirim ise mutlak surette tahsil dairesine yapılması şarttır.
3.5. Gerçeğe aykırı mal bildirimi
6183 sayılı Kanunun 111 inci maddesindeki düzenlemeye göre, istenen mal bildirimini gerçeğe aykırı surette yapanlarla, yaşayış tarzları mal bildirimine uymayanlar üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bu ceza kasten gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlarla, bildirilen malları borca yetmediği veya haciz ya da satışının çok güç olması nedeniyle ilave mal bildiriminde bulunması uyarısına rağmen, başka malı olduğu halde eksik bildirimde bulunanlara ve geçim kaynağı ve buna bağlı yaşayış tarzı bildirimlerini gerçeğe aykırı bir şekilde yapmış olanlara yönelik olarak düzenlenmiştir.