Page 571 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 571

Ancak borcu tecil edilen ve aciz halinde bulunan borçlunun sonradan edindiği malları ve gelirindeki artmaları (mal edinme ve artmaları) aynı kanunun 61 inci maddesine göre edinme ve artma tarihinden başlayarak 15 gün içinde tahsil dairesince bildirmeye mecburdur. Mükellefin mal edindiğinin tespiti halinde aciz hali ortadan kalkar ve takibat işlemlerine devam edilir.
Borçlunun edinilen malları ve gelirlerindeki artışları bu süre içinde bildirmemesi halinde amme alacağının tahsilini engellemiş ve zorlaştırdığından bahisle borçlu hakkında aynı kanunun 112 inci maddesine göre, sulh işlerine bakan mahkemelerden bir seneye kadar hapis ile cezalandırılması istenir.
6183 sayılı kanunun 75 inci maddesiyle aciz hali tespit edilen ve aynı kanunun 76 ıncı maddesiyle de tecil edilen amme alacağı, yapılan tüm takiplere rağmen borçlunun aciz halinin devam etmesi nedeniyle tahsil edilemez ise haciz varakalarının takibi durdurulacaktır.
Ayrıca; aynı kanunun 52 inci maddesinde, Gecikme zammının uygulama süresi, amme alacağının tecilinde tecilin yapıldığı, iflas halinde iflasın açıldığı, aciz halinde bu durumun sabit olduğu güne kadar olan süredir. Dolayıyla amme alacaklarına aciz fişinin tanzim edildiği tarihe kadar (bu tarih hariç) gecikme zammı tatbik edilecek ve bu tarihten sonra uygulanmayacaktır.
Örnek: Mükellefin faaliyetini durduğu ve mal varlığının Sermaye Piyasası Kurulunun tasarrufuna girdiği 28.4.1999 tarihi itibarıyla aciz halinde olduğunun kabulü gerektiği sonucuna varıldığından aciz halinde bulunduğu süre için gecikme zammı tatbikinde isabet görülmemiştir.488
Buna göre, aciz durumu kesinleşmiş borçlunun mali durumu (mal varlığı edinip edinmediği) alacaklı tahsil dairesi tarafından zamanaşımı süresi içinde devamlı olarak takip eder. Borçlunun mal edindiğinin saptanması halinde haciz varakalarına istinaden gerekli haciz yapılır. Haczedilen malların değerinin takipli alacağı karşıladığının tespiti halinde aciz hali kaldırılır.
Borçlu zamanaşımı süresi içinde yılda en az iki kez olmak üzere sürekli olarak izlenir. İcra memuru veya tahsildar tarafından yapılan araştırma sırasında borçlunun durumunda bir değişiklik olup olmadığı iki örnek olarak düzenlenecek bir tutanakla saptanır. Düzenlenen tutanak borçluya ve borçlunun bağlı bulunduğu muhtara imzalatılır. İcra servisi tarafından aciz halinin tespit edilmesine istinaden hesap ve takip masası tarafından borç ertelenir.
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ 571
  488. Danıştay 4. Dairesinin 21.01.2004 tarih ve Esas No: 2002/1204, Karar No: 2004/74


























































































   569   570   571   572   573