Page 88 - VERGİ TEKNİĞİ
P. 88

88 Muharrem ÖZDEMİR - VERGİ TEKNİĞİ
 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 24. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkrasında ise, sol elinin başparmağı bulunmayan kişiye tebligatın nasıl yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre, sol elinin başparmağı bulunmayan kimsenin, aynı elinin diğer bir parmağı ve sol eli yoksa sağ elinin başparmağı ve bu da mevcut değilse diğer parmaklarından biri bastırılır. Kişinin her iki eli de yoksa tebliğ evrakı kendisine verilmesi gerekmektedir.
Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in95 37 inci maddesinde de, kendisine tebliğ yapılacak kişi, imza atacak kadar yazı bilmez veya diğer sebeplerle imza atamayacak durumda bulunursa okuryazar komşulardan bir kimse, okuryazar bir komşu bulunmaz veya bulunan komşu imzadan kaçınırsa tebliğ memurunun daveti üzerine gelecek olan o mahalle veya köyün muhtar veya ihtiyar heyeti ya da meclisi üyelerinden birisi yahut bir kolluk görevlisi huzurunda aşağıdaki hükümlere göre tebligatın yapılması gerekir:
Aynı çatı altında oturan annesine başparmağı bastırılarak tebliğ edildi şeklinde şerh düşülmesine karşın komşularından bir kişi huzurunda tebliğ yapıldığına ilişkin tebliğ evrakında bir bilgi yer almadığı gibi mahalle muhtarı veya ihtiyar heyeti üyelerinden biri ya da bir zabıta memuru huzurunda da tebliğin yapılmadığı anlaşıldığından, tebliğ 7201 sayılı Tebligat Kanununun 24 üncü maddesinde belirtilen usule aykırıdır.96
3.1.1.5. Kısıtlı ve hükümlülere yapılan tebligat 3.1.1.5.1. Küçüklerde kanuni temsilci
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur tanımlamasına yer verilmiştir.
Türk Ceza Kanunun 31 inci maddesinde; fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
Bunun yanında Medeni Kanunun 11 inci maddesinde, Erginlik on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar, 13 üncü maddesine göre de yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, Medeni Kanun hükümlerine göre ayırt etme gücüne sahiptir.
95. 25.01.2012 tarih ve 28184 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
96. Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 06.03.2012 tarih ve Esas No: 2011/13-385, Karar No: 2012/83
 
























































































   86   87   88   89   90