Page 407 - VERGİ İCRA
P. 407
9.3.3.4. Gayrimenkul ihalesinin feshi
6183 sayılı Kanunun 99 uncu maddesinde, satış komisyonu tarafından gayrimenkul kendisine ihale edilen alıcının o gayrimenkulün mülkiyetini iktisap etmiş olur. İhalenin feshi talebinin, tescil için tapu dairesine yapılacak tebligatın kanunda öngörülen şikâyet için gerekli sürenin geçmesinden ve şikâyet edilmiş ise şikâyetin sonuçlanmasından sonra yapılacağı hükme bağlanmıştır.
7 gün içinde 10 gün içinde
İhalenin feshi gayrimenkulün bulunduğu yerin icra tetkik merciinden şikayet yoluyla istenebilir. İhalenin ilgililere tebliğ tarihi, şikâyet için belirlenmiş olan 7 günlük sürenin başlangıcı sayıldığından, ihale (satış) kararının borçluya ve diğer ilgililere tebliği gerekmektedir.
İhale kararının bir örneği borçluya veya vekil ya da mümessiline ve gayrimenkulün tapu sicilinde hakkı kayıtlı bulunanlardan adresi belli olanlara tebliğ edilecektir. Borçluya veya vekil ya da mümessiline yapılacak tebliğlerde 213 sayılı Kanun hükümlerinin tatbik edilecektir. Diğer ilgililere, tapu kayıtlarındaki adresler esas alınarak tebliğ yapılması; tapu kaydında adreslerinin bulunmaması veya kayıtlı adreslerde ilgilinin bulunamaması halinde ise ayrıca bir tebliğ yapılmaması, gerekmektedir.
Tetkik merciinin vereceği karar 10 gün içinde temyiz olunabilir. Temyiz talebini Temyiz İcra ve İ as Dairesi tetkik eder. İhale edilen malın değeri 50.000 Lirasını aştığı takdirde murafaa455 istenebilir. İhalenin feshi veya kaydın tashihi hakkında başkaca mahkemeye veya idari kaza mercilerine müracaat olunamaz. Tescil için tapu dairesine yapılacak tebligat şikâyet için muayyen müddetin geçmesinden ve eğer şikâyet edilmişse şikâyetin intacından sonra yapılır.
6183 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi gereğince taşınmaz satışlarına ilişkin ihalenin feshi gayrimenkulün bulunduğu yerin icra mahkemesinden şikâyet yolu ile istenebilir. Ancak 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45 inci maddesine göre açık teklif usulü ile yapıldığı anlaşılan satışın şikâyet başvuruları ise idari yargıda görülmelidir.456
455 Murafaa, sözlü duruşma; genellikle Yargıtay’da veya İdare Mahkemelerinde yapılan duruşmaya verilen addır. 456 Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 07.02.2006 tarih ve Esas No:2005/25346, Karar No:2006/1768
Muharrem ÖZDEMİR - VERGİCRA
391